Шестеро виконавців і жодного замовника

03.01.2014

Журналістка і громадська активістка Тетяна Чорновол, яка перебуває в лікарні після побиття, почувається набагато краще. В цьому особисто пересвідчився лідер партії «УДАР» Віталій Кличко, який напередодні Нового року особисто відвідав постраждалу.

«Вона почувається набагато краще. Гематоми потроху сходять. Я посміхався, коли вона звернулася до мене: «Віталію, у тебе такий великий досвід, як ці синці звести?». Я кажу: «Купуєш мазь, те потрібно, се потрібно», — розповів Кличко про те, як він давав журналістці професійні рекомендації щодо того, як швидше повернутися до нормального стану. Відомий боксер також сподівається, що найближчим часом Тетяна навіть зможе повернутися на Майдан!

Нагадаємо, що Тетяну Чорновол кілька молодиків побили в ніч на 25 грудня. Міліція спочатку розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство), але пізніше, під тиском громадськості і політиків від опозиції, у МВС перекваліфікували провадження за ч. 2 статті 121 КК (завдання важких тілесних ушкоджень).

Утім робота слідчих «народжує» більше запитань, ніж відповідей щодо того, хто ж таки причетний до звірячого побиття журналістки. Зараз МВС розшукує вже шостого підозрюваного у цій справі. За словами начальника Головного слідчого управління МВС України Миколи Чинчина, «слідство володіє інформацією щодо причетності до побиття ще однієї особи, чиї анкетні данні встановлені».

Заступник начальника ГСУ МВС Олег Татаров додає, що один iз п’яти раніше затриманих підозрюваних під час слідчого експерименту зізнався в тому, що брав участь у побитті пані Чорновол. Правоохоронці повідомили, що йдеться про 34–річного мешканця Дніпродзержинська, який приїхав до Києва купувати авто Porsche Cayenne в іншого підозрюваного, Сергія Котенка. За даними джерел видання «Українська правда», п’ятим підозрюваним є Роман Залюбовський, якого затримали минулої п’ятниці, а вже в суботу швидко і без преси суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За день до цього так само два місяці утримання під вартою отримали й інші четверо підозрюваних: Сергій Котенко (був безпосередньо присутній на місці події і є фактичним власником авто Porsche Cayenne, яке підрізало авто Чорновол), його брат — Олександр Котенко (каже, що в ніч нападу був удома, а з Сергієм вже давно не спілкується через різні погляди на життя), Олександр Храмцов (у ніч нападу відпочивав iз друзями в ресторані, що зафіксовано камерами спостереження, за документами досі є власником Porsche Cayenne, яким користується Котенко, оскільки Сергій досі не повністю розрахувався за машину) та Андрій Насіковський (у нього вдома Котенко ночував після побиття журналістки, але в момент нападу, за словами Андрія, він відвідував репетитора з англійської).

Утім опозицію обурює, що в МВС намагаються прив’язати справу про напад на Тетяну Чорновол до депутатів від опозиції. Адже раніше начальник ГСУ МВС Микола Чинчин заявив, що «затримані тісно контактували з членами партії «УДАР» i навіть кримінальними авторитетами.

«Слідство вже має дані, що один iз підозрюваних, Олександр Котенко, був членом бандитського угруповання Савлохова. Ця група входила в злочинне співтовариство Рибалка на прізвисько Рибка, убитого в 2005 році, з яким тісно взаємодіяли брати Клички», — зазначив пан Чинчин.

Віталій Кличко вже вимагає спростування цієї інформації від МВС, а ветерани міліції розводять руками й дивуються непрофесійності вихідця з Донбасу Миколи Чинчина. Адже «бригади» Савлохова і Рибалка не входили одна до одної, а були непримиренними ворогами. З огляду на поведiнку мiнiстра Захарченка у справi Чорновол його вже виключили зi Спiлки журналiстiв України. Про це повiдомила голова київського осередку НСЖУ Алла Малiєнко.