Народне віче — без відставки Януковича,

03.01.2014

Народне віче «Солідарність проти терору» 29 грудня зібрало близько 30 тисяч учасників і виявилося чи не найскромнішим у вервечці з шести недільних мітингів опозиції в центрі Києва. Водночас це зібрання все одно було більш масовим порівняно з іншими маніфестаціями до початку Євромайдану.

Головним месиджем політичних лідерів став анонс всеукраїнського страйку після новорічних та різдвяних свят. «Ми всі повинні сказати, що працювати з цим урядом ми не будемо. Влада чекає, що народ на майданах розійдеться. Але ми будемо боротися до переможного кінця , ми звідси не підемо», — заявив зі сцени Майдану лідер партії «УДАР» Віталій Кличко, який більшу частину свого виступу говорив російською мовою (для виборців сходу й півдня України), а ударний фінал — українською.

Учасники останнього передноворічного віча підтримали «Програмний маніфест Майдану», в якому викладено вимоги опозиційної акції на Майдані. У короткотерміновій перспективі — це звільнення та реабілітація всіх заарештованих за участь в акціях протестів; відставка та притягнення до відповідальності всіх високопосадовців, у тому числі глави МВС Захарченка, які відповідальні за криваві побиття майданівців та журналістів 30 листопада й 1 грудня; ліквідація спецпідрозділу «Беркут»; відставка уряду Азарова, формування нової проєвропейської більшості в парламенті та нового «технічного» Кабінету Міністрів, завдання якого — вивести країну з системної кризи, забезпечити підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, а також гарантувати проведення чесних виборів Президента та парламенту; початок реальних, а не імітаційних переговорів між владою та Майданом з метою формування пакета рішень, які були б спроможні зняти гостроту політичної кризи і створити підвалини для подальшої нормалізації ситуації в країні; утворення представницького органу установчої влади для підготовки нової Конституції України тощо.

Вимога дострокових перевиборів Президента Януковича в маніфесті відсутня. При цьому опозиція вимагає «становлення місцевих та регіональних осередків ВО «Майдан». Черга на запис до цієї громадської організації — довжелезна і в Києві, і у Львов, і в інших містах.

* * *

Тим часом у Києві зібралися на нараду представники 17 євромайданів з усієї України. Це громадські активісти, не залежні від політичних партій, які піднімалися на підтримку Угоди про асоціації з ЄС у багатьох обласних центрах та інших містах. Вони створили «Форум євромайданів» — фактично, на противагу «спущеному згори» політиками списку ВО «Майдан» — та домовилися про проведення 11–12 січня в Харкові першого Форуму євромайданів, головною метою якого буде координація дій між протестними спільнотами громадян у різних куточках України.