Нащо й клад, коли в сім’ї лад

26.12.2013

Наша нація здавна шанувала та возвеличувала культ сім’ї, вчила поваги до батьків та старших за віком людей. Родину вважали найбільшою та найдорожчою цінністю. Проте останніми роками в державі все більшого поширення набуває проблема нівелювання сімейних цінностей, гостро постає питання розладу моралі. Саме така ситуація і викликала потребу зібрати за «круглим столом» тих, хто є авторитетом у громадянському суспільстві, аби відродити та зберегти сім’ю у її первинному вигляді. До всеукраїнського обговорення на тему «Збереження традиційних сімейних цінностей в Україні» долучилися громадські, культурні, релігійні діячі, журналісти, громадські організації. Ініціатором проведення такого заходу стала Спілка християнських письменників України. Основними завданнями «круглого столу» було об’єднання зусиль у напрямку збереження традиційної родини, вироблення чіткого плану щодо співпраці у протистоянні аморальним законам, які руйнують сімейні цінності.

Учасники «круглого столу» акцентували свою увагу передусім на проблемах розповсю­дження в Україні та прояву негативних антисімейних явищ: «Найбільшу загрозу для інституту родини нині несе законопроект №2342, у якому йдеться про запобігання будь–якої дискримінації, у тому числі й за сексуальною приналежністю. Фактично це означає, що ми повинні прийняти гомосексуалістів, підтримувати їхні гей–паради та дивитися по телебаченню їхні програми, читати своїм дітям книги, у яких є тато №1 і тато №2. Або ж дві мами! Як пояснити дитині таку картину?» — обурюється депутат ВР шостого скликання Павло Унгурян. І додає, що не здивується, якщо цей законопроект таки приймуть, адже ставить під сумнів правильність орієнтації деяких українських політиків. Серед інших негативних явищ пан Павло називає безвідповідальність молоді, яка часто несвідомо одружується, а потім розлучається, масове поширення цивільних шлюбів, і як результат — соціальне сирітство дітей, які народжені у таких псевдородинах. Актуальними також залишаються проблеми насильства в родинах та аборти.

Не останню роль у пропагуванні родинних цінностей та моралі мали б відігравати медіа. А насправді дітям нині варто взагалі заборонити дивитись телебачення, переконаний батько двох дітей, телеведучий Петро Мага: «Розважальні шоу, безглузді програми й мультфільми просто змушують наших дітей деградувати. Не побачите ви там ніяких цінностей, ідеологій. Ми самі прирекли себе на таке існування. Адже дивимося це сміття і дітей до цього привчаємо».

Насамкінець учасники заходу визначили можливі шляхи подолання кризи, що виникла в українських родинах. Сформували їх у резолюції «круглого столу». Вона спонукає перш за все до створення державної сімейної політики, до впровадження сімейних цінностей у сферу освіти. Також не менш важливим є вплив церкви: «Не варто сьогодні звинувачувати зовнішні фактори в руйнації родини. Людина повинна сама для себе визначити свої цінності. І допомогти їй у цьому може церква. Варто частіше заходити у храм Божий і шукати там спокій та мир», — запевняє протоієрей Євген Заплетнюк.