Рот — «на замок»!

12.12.2013
Рот — «на замок»!

Правило поведінки на морозі: менше говоримо — менше хворіємо.

Не «морозьте» мобільний

Спершу голос захрип... Потім заболіло горло... А тоді у вусі почало «стріляти»... З настанням холодів такі скарги на прийомі в лікаря традиційно частішають. Але ж від звичних атрибутів зими — морозу і вітру — не заховаєшся. Як захистити свій організм «в умовах, що склалися»? Насамперед, нагадують лікарі, слід навчитися правильно... дихати.

— Узимку болі в горлі найчастіше розпочинаються саме тоді, коли ми на вулиці вдихаємо повітря не носом, а ротом, — пояснює головний ринолог України Сергій Безшапочний. — Тому розмовляти на морозі — шкідливо. Часто бачу на вулиці, як люди навіть у мороз не випускають із рук мобільного і постійно розмовляють. Так і хочеться сказати: зупиніться, не слід цього робити! Зрозумійте: це може спровокувати захворювання дихальних шляхів. Тож старайтеся не розмовляти на холоді або зведіть це до мінімуму.

Чому ж так небезпечно вдихати повітря ротом? Коли повітря йде через ніс, воно зігрівається, зволожується, знезаражується, пояснює лікар. І вже «профільтрованим» поступає в легені. «А коли ми вдихаємо холодне повітря через рот, то воно з брудом, пилом і мікробами відразу потрапляє в організм. Звідси й починаються хвороби, — застерігає Сергій Борисович. — Холодне повітря, яке ми «хапаємо» ротом, у багатьох випадках спричиняє фарингіт, тонзиліт, катар дихальних шляхів».

Мотаємо правильно

Якщо все–таки недуги уникнути не вдалося і горло починає «пашіти» болем, можна, за порадою головного ринолога, спробувати напівспиртовий зігріваючий компрес. Він зніме біль і запалення. Але важливо правильно цей компрес накласти.

— Часто люди закутують шию пов’язкою і думають, що зробили компрес на горло. Але його треба накладати не на шию, а на підборіддя (на підщелепну ділянку) — від вуха до вуха, — пояснює Сергій Борисович. — Візьміть шість–вісім шарів бинта, змочіть горілкою (але не спиртом!) і накладіть на підборіддя. Потім накрийте поліетиленовим мішечком. Зверху накладіть вату. Після цього не потрібно ніяких шарфів, а просто бинтуйте. Перший раз навколо голови, другий — навколо шиї. І так кілька разів. Тоді компрес триматиметься саме там, де йому треба бути, — під щелепою.

Горілка для компресу, за словами лікаря, має бути кімнатної температури. Ставити його потрібно на чотири години. Потім варто зробити новий компрес. І так — доки біль не вщухне.

— Якщо поставили компрес на ніч, то вставати спеціально серед ночі, аби його замінити, не потрібно. Краще добре виспіться. Сон — найкраща запорука здоров’я, — зауважує лікар. — Коли прокинетеся, тоді й поміняєте компрес.

Таке лікування, каже Сергій Безшапочний, підходить і для дорослих, і для малечі. Щоправда, для дитячих компресів горілку слід наполовину розбавляти водою. «Якщо дитині ввечері після садочка чи школи стало недобре, вона скаржиться на біль у горлі, зробіть їй компрес увечері, потім на ніч його поміняйте, а вранці наступного дня вона прокинеться здоровою, — радить лікар. — Але майте на увазі: якщо температура тіла дуже висока — компрес робити не можна».

Полоскання — як ритуал. Дієвіші таблетки

Стереотипно уявляємо, що позбутися болю в горлі допоможе полоскання. Але головний ринолог України називає цю процедуру неефективною.

— Думати, що при полосканні ми лікуємо горло — помилка. Адже полощемо не горло, а порожнину рота, — пояснює пан Сергій. — Тож ліки не потрапляють туди, куди потрібно, — у глотку. Більш ефективними є таблетки. Їх ми розсмоктуємо, ковтаємо, і препарат торкається слизової оболонки глотки. Тому запалення горла варто знімати таблетками для смоктання, що зроблені спеціально від захворювань горла.

Натисніть на вухо — і біль «відповість»

Окрім горла, мішенню застуд і вірусів узимку стає вухо. Тому недооцінювати порад лікарів одягатися тепліше і не виходити надвір без головного убору, — небезпечно. Інакше можна «заробити» отит.

— Отит буває середній і зовнішній, — пояснює Сергій Безшапочний. — Якщо у вас заболіло вухо, визначити, який саме вид недуги змушує вас страждати, неважко. Натисніть на козелок вуха: якщо відразу дуже боляче, це зовнішній отит. Якщо біль залишається таким же, ідеться про отит середнього вуха. Залежно від цього фахівець підбере лікування. Краплі для вух будуть неефективними, якщо маємо справу з отитом середнього вуха. Барабанна перетинка не дасть лікам проникнути всередину. А при зовніш­ньому отиті краплі якраз допоможуть.

Однак, наголошує Сергій Борисович, призначати терапію має тільки лікар. Отит — небезпечне захворювання, яке не можна недооцінювати. В жодному разі не займайтеся самолікуванням і не зволікайте з візитом до фахівця.

— Але можна спробувати зупинити розвиток захворювання «на старті». Щойно відчули, як вухо починає закладати, поболювати, зробіть такий же напівспиртовий компрес, як і для горла. Але накладати його слід по–іншому. Посередині пов’язки (а це шість–вісім шарів бинта, змочених горілкою) треба прорізати дірку і надіти цю пов’язку на вухо. Таким чином компрес лежатиме навколо вуха. Далі так само покладіть поліетиленовий мішечок, вату і забинтуйте навколо голови: раз — перед вухом, другий — за вухом, і так ще кілька разів. Залиште на чотири години, потім можете поміняти. Але майте на увазі: компрес не допоможе, якщо хвороба вже розвинулася, турбують неприємні відчуття «розпирання» вуха, сильний біль, або коли вухо «потекло». У такому разі без медикаментозного лікування не обійтися.

РЕЦЕПТ

Гаряче і тепле пиття — обов’язкова умова лікування хворого горла. Не лінуйтеся постійно заварювати собі чай iз малиною, ромашкою, пийте тепле молоко з медом. Для лікування і профілактики застуд, захворювань горла Сергій Безшапочний радить такий рецепт. Потрібно перемолоти на м’ясорубці чотири лимони та чотири почищені головки часнику, перемішати і покласти суміш у літрову банку. Все це залити медом. Таку суміш лікар рекомендує вживати щоранку по одній столовій ложці.