Вдихнемо запах свіжих яблук

11.12.2013
Вдихнемо запах свіжих яблук

Зі свіжих яблук можна спекти прісну і здобну випічку. (з сайта wallpapers–3d.ru.)

Щоб спекти прісний пиріг із яблуками, для тіста потрібно 2 склянки борошна, 0,5 чайної ложки соди, 7–8 столових ложок води, 0,5 склянки олії, сіль, 2–3 столові ложки цукру; для начинки — лише кілька яблук і трохи цукру та кориці. Спочатку треба замісити прісне тісто на олії та соді з цукром. Розкачувати разів 3–4, перемащуючи олією, щоб вийшло тісто на зразок листкового. Потім тонко розкачати й акуратно перенести на качалці у попередньо щедро змащене олією деко, сформувати бортики із товстим краєм. Викласти дрібно порізані яблука, пересипані цукром і корицею. Щоб було красиво й уже готовий пиріг не розпадався при нарізанні, зверху його можна прикрасити «сіточкою» з качалок тіста. Красиво виглядатимуть невеликого розміру порційні «кошики» з яблуками, для яких підійдуть формочки невеликого діаметру. Випічка з них не потребуватиме додаткового «скріплення».

Мафіни з яблуками нашвидкуруч можна спекти за таким рецептом. Потрібно: 2 яйця, 75 г цукру, 90 г маргарину або вершкового масла, 100 г борошна, 1,5 чайної ложки розпушувача для тіста, дрібка кориці, ванілін на кінчику ножа, 2 яблука, цукрова пудра. Від білків відділяємо жовтки і перемішуємо останні з цукром і розм’якшеним маргарином чи маслом. Додаємо розпушувач, борошно, ванілін, корицю. Білки збиваємо з дрібкою солі до стійкої піни. Потім акуратно вводимо білки до маси з жовтками, перемішуючи обережними рухами зверху вниз. Одне яблуко очищаємо від шкірки, ріжемо кубиками і додаємо в тісто. Розкладаємо тісто у змащені формочки. Друге яблуко ріжемо навпіл і нарізаємо тоненькими півмісяцями. Прикрашаємо ними мафіни зверху. Випікаємо у розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 20 хвилин. Готові мафіни посипаємо цукровою пудрою.

Яблучний пиріг можна спекти за іншим рецептом. Для тіста потрібно: 150 г масла, півсклянки сметани, пів чайної ложки соди, погашеної оцтом, 1,5 склянки борошна. Для заливки начинки: 2 яйця, 1,5 склянки сметани, склянка цукру, ванілін на кінчику ножа, 2 столові ложки борошна, 3 великі яблука з кислинкою. Масло слід дістати з холодильника заздалегідь, щоб воно стало м’яким. Змішати його зі сметаною, додати погашену соду. Поступово всипати просіяне борошно і замісити тісто середньої густини: не рідке і не надто круте, придатне для того, щоб його розплескати у формі. (Борошна може знадобитися трохи більше чи менше. До речі, розтоплене масло бере його більше, ніж просто розм’якшене. Щоб не додавати багато борошна, тісто на нетривалий час можна поставити у холодильник). Яблука чистимо і ріжемо на часточки–півмісяці чи просто кубиками. Тісто викладаємо у бажано роз’ємну форму, витягуючи бортики. Зверху викладаємо яблука і заливаємо їх присмаченою ваніліном сумішшю зі збитих яєць, сметани, цукру і 2 ложок борошна. Випікаємо 40–45 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці. Виймаємо з форми, коли пиріг трохи охолоне.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>