Доросли до мікрофона

29.11.2013
Доросли до мікрофона

До учасників, хоч і малих, на такому конкурсі ставлення більш ніж серйозне. Де­легації конкурсантів Дитячого пісенного конкурсу (ДПКЄ) прибули до столиці України ще на початку тижня. Перші репетиції провели 26 листопада, а організатор цьогорічного «міні–Євробачення», На­ціональна телекомпанія України, запевняє: масштаби декорацій дійства вперше за історію конкурсу відповідатимуть роз­­маху дорослого пісенного конкурсу.

У змаганні за «золото» цьогоріч зійдуться 12 дітей віком від 10 до 15 років: з України, Білорусі, Росії, Вірменії, Швеції, Грузії, Азербайджану, Македонії, Мальти, Молдови, Нідерландів, а також дебютант на ДПКЄ — Сан–Марино. Однак нагороджуватимуть малих співаків не лише золотом, як на дорослому «Євробаченні», а й сріблом та бронзою — таку зміну до умов проведення конкурсу було внесено цього року.

25 листопада жеребкування визначило чергу конкурсантів. Наша представниця, 12–річна Софія Тарасова, співатиме під номер 6. Каже, що по про таке вдале місце і мріяти не могла. «Першою виступати страшно, а останньою не хотілося б», — зізнається конкурсантка.

Утім у юної співачки і без того додалося клопоту: у вівторок на генеральній репетиції дівчина тренувала свою пісню We are one («Ми єдині») у шалику та з гарячим чаєм у руках. Софія захворіла на ангіну і найбільше боїться втратити голос перед виступом. Лікарі дозволили конкурсантці вийти на сцену в суботу, однак попереджають, аби та не напружувала голос до виступу. Сама Софія вкрай незадоволена тим, як «звучить», навіть пішла з репетиції в сльозах.

Цьогоріч пісенне змагання молодшої ліги «Євробачення» відбуватиметься в Національному палаці мистецтв «Україна», а сцена буде у вигляді пазлів. Таке рішення перегукується з пазлом–логотипом ДПКЄ –2013. Гасло конкурсу — Be Creative! («Будь творчим!») — за задумом організаторів, закликатиме дітлахів шукати в собі нові здібності та розвивати нові таланти. За оформлення сцени взявся відомий грецький художник–постановник з 20–річним досвідом роботи над сценічними конструкціями Іліас Ледакіс. Серед зіркового складу команди також британський письменник і сценарист Алекс Воррал, режисер телетрансляції фіналу ДПКЄ–2013 естонець Марек Міл, продюсер та композитор Руслани, Тіни Кароль та Злати Огнєвич — Михайло Некрасов.

Злата цьогоріч підтримуватиме молодших колег прямо зі сцени. У парі з коментатором Тимуром Мірошниченком вона стане ведучою пісенного конкурсу. Ексклюзивним виступом глядачів потішить минулорічна переможниця «Дитячого Євробачення» Анастасія Петрик. Також зірковими гостями на сцені «України» будуть Емілі Де Форест із Данії — переможниця «Євробачення–2013», та тріумфаторка «Євробачення–2004» Руслана, котра співатиме у супроводі дитячого хору.

Доки організатори готуються приймати меломанів з усіх куточків Європи, самі конкурсанти вже отримали найтепліший прийом. Після репетицій та тренувань 26 та 27 листопада дітлахам влаштували дні української культури. До пізнавальної програми увійшли народні пісні та танці фольклорних колективів, майстер–класи з малювання писанок, виготовлення ляльок–мотанок, вишивки та плетіння вінків.

А вже завтра кожен із 12 конкурсантів представлятиме на сцені колорит своєї країни. Переможця буде визначено за результатами інтерактивного голосування телеглядачів, національного журі та дитячого журі.

Пряма трансляція пісенного змагання розпочнеться о 20.00 на Першому Національному.