Вечiр. Мiсто. Свічки

26.11.2013
Вечiр. Мiсто. Свічки

Панахиду за загиблими в Києві відслужили архієреї найбільших українських Церков. (Юрiя САПОЖНІКОВА)

Понад п’ять тисяч людей зібралися у суботу біля київського Музею–меморіалу жертв Голодомору, аби вшанувати пам’ять загиблих у 1932—33 роках. Панахиду відправив Патріарх Київський та Всієї Русі України Філарет, ієрархи Української греко–католицької, Римо–католицької та Української автокефальної православної церков. Після хвилини мовчання розпочався чин запалення свічок — на великому просторі перед Меморіалом родини, молодіжні гурти і поодинокі чоловіки й жінки ставили лампадки. Перед цим до пам’ятника поклали колоски, калину і свічки політики, громадські діячі й представники дипломатичних установ. Попереду йшли Арсеній Яценюк i Віталій Кличко з дружинами, Олег Тягнибок із сином. На символічних жорнах люди залишали свічки, печиво, цукерки для душ загиблих. Опісля вшанування продовжилося на Михайлівській площі, біля стели жертвам Голодомору. Учасники Євромайдану також, запаливши свічки, вшанували загиблих у час геноциду хвилиною мовчання.

Пам’ятні заходи відбулися в усіх обласних центрах України, по райцентрах і селах. Переважно проходили вони у два етапи: вранці вшановувала влада, надвечір — народ. У столиці на заходи з Президентом «запросили» бюджетників. А сам глава дер­жави у промові повторив московську тезу, що, незважаючи на страшний голод, «ми перемогли у війні й відбудували країну».

Напередодні поминальної суботи в Києві відбувся міжнародний науковий симпозіум «Голодомор 1932—1933 років в Україні: історія і пам’ять», який уперше зібрав найпотужніших дослідників українського геноциду зі Сходу і Заходу — США, Канади, Франції, Латвії, Росії, Ізраїлю. Це автор «Чорної книги комунізму» Стефан Куртуа, засновник і перший президент Ізраїльської асоціації українських досліджень Вольф Москович, автор славнозвісного фільму «Радянська історія», дослідник Голодомору з Латвії Едвінс Шноре, українські історики з різних країн — Роман Сербин, Валентина Курилів, Станіслав Кульчицький, директор новоствореного при НаУКМА Центру досліджень Голодомору Людмила Гриневич та багато інших.

У ході міжнародного форуму до 80–х роковин Голодомору «Народ мій є! Народ мій завжди буде!», організованого Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору, в п’ятницю в Українському домі відкрили виставку «Тоталітаризм у Європі: фашизм — нацизм — комунізм», підготовлену Європейською патформою пам’яті та сумління у співпраці з науковими центрами країн Центральної та Східної Європи. «На виставці представлено історію Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Німеччини, Чехії, Словаччини, Нідерландів, Словенії, Румунії, Болгарії та України у той час, коли їм довелося пережити тоталітарний експеримент над собою», — розповіла директор Центру дослі­джень визвольного руху Аліна Шпак, одна зi спів­авторів виставки.

Прикметно, що в суботу кияни та гості, що прибули з різних областей на пам’ятні заходи й учасники Євромайдану довгий час не могли потрапити до Українського дому, аби оглянути виставку: двері були зачинені, а крізь скло було видно маси «беркутівців». До речі, Український дім став наповнюватися силовиками ще напередодні, це з подивом відзначали учасники міжнародного симпозіуму.

ВІДГОМІН У СВІТІ

Українців, загиблих від штучного голоду, вшанували у 32 країнах світу. В українському соборі святої Софії в Римі архієрейську літургію і панахиду за жертвами Голодомору очолив глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук). Сюди на пам’ятні заходи прибули сотні українців, що нині навчаються чи працюють в Італії. А Папа Франциск, завершуючи месу у неділю, окремо згадав 80–ту річницю Голодомору, «організованого радянським режимом, який спричинив мільйони жертв». Із понтифіком співслужили патріархи та верховні архiєпископи Східних Церков, і єпископи УГКЦ з різних митрополій та єпархій України, європейських країн, Канади, США, Бразилії.

Вселенський патріарх Варфоломій з нагоди 80–ї річниці Голодомору записав відеозвернення до українського народу. Воно розміщене на YouTube на офіційному каналі Константинопольського патріархату. «У той час, коли ми молитовно згадуємо про ті трагічні, нелюдських події 1932—1933 років, коли безліч людських життів було перервано штучним і жорстоким голодом, ми також молимося за упокій душ померлих жертв Голодомору і загоєння хворобливих душевних ран вашого благословенного народу», — говорить владика Варфоломій.

Вшанували українських жертв геноциду і в Білому домі. У заяві прес–служби президента США сказано, що «американський народ шанобливо приєднається до українців по всьому світу, в тому числі і до багатьох українських американців, у вшануванні мільйонів, які безглуздо загинули у результаті цієї штучно створеної катастрофи». А голова Гельсінської комісії США сенатор Бенджамін Кардин у заяві з приводу 80–х роковин Голодомору закликав «подвоїти зусилля для захисту прав людини і демократії, забезпечуючи, щоб такі геноциди, як Голокост, знищення вірмен в Османській імперії, народовбивства в Україні, Боснії, Камбоджі та Руанді стали неможливими в майбутньому».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>