Митниця здає добро?

19.11.2013
Митниця здає добро?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Відомі у міжнародному iнтернет–середовищі хакери з організації Anonymous нібито зламали сервер української митниці, що відповідає за перевезення товарів у регіони Дунаю і Чорного моря. Матеріали, які нібито хакери викрали з сервера одеської митниці, вказують на незаконні операції з нафтою і газом, корупційні схеми і хабарництво, до яких, начебто, причетний теперішній віце–спікер Верховної Ради Ігор Калетник.

Нагадаємо, що пан Калетник з весни 2010 року по осінь 2012–го очолював Державну митну службу України (посаду отримав завдяки коаліційним домовленостям «регіоналів» iз комуністами, адже його батько, екс–«губернатор» Вінниччини Григорій Калетник, на той час був нардепом від КПУ, а нині представляє у парламенті Партію регіонів). Крісло голови Держмитслужби Ігор Калетник залишив після обрання народним депутатом від Компартії й одразу був обраний першим віце–спікером ВР.

Зрозуміло, що оприлюднення хакерами окремих судових рішень, згідно з якими «в зоні діяльності Південної митниці організовано схему незаконного переміщення в Україну паливно–мастильних матеріалів», б’є по репутації Калетника–молодшого та його позиціях у керівництві парламенту.

«Вочевидь, після арешту одіозного екс–нардепа Ігоря Маркова та зміни влади на Одещині влада «зачищає» цей регіон від впливу попередніх груп, котрi з друзів перетворилися на ворогів молодої владної команди, яка нарощує вплив, м’язи і схеми–«годівниці». Ймовірно, люди Калетника до сьогодні отримували доходи від організованої кілька років тому контрабандної схеми, але тепер їм доведеться відступити», — такою думкою з «УМ» поділився на правах анонімності один iз вітчизняних політологів.

Усього в iнтернет потрапило близько одного гігабайта секретної інформації, яку Anonymous пропонують скачати зі свого сайта. Зокрема, в документах, представлених у зламаному архіві, згадується компанія «Нафтогаз–Трейдінг», «Лукойл», ухвали судів та інші документи, що стосуються реалізації паливно–мастильних матеріалів. В одному з документів слідства вказується, що організатор контрабандної схеми «Кравець О. Л. особисто контролює протиправну діяльність, підтримує стійкі відносини з представниками силових органів». Бува, не про людину впливового комуніста йдеться?

До речі, Держмитслужби як самостійного органу центральної влади вже не існує, разом із податковою вона була об’єднана у Міністер­ство доходів і зборів. Речник відомства Андрій Соколов учора спростував інформацію про злам хакерами сервера Одеської митниці. Мовляв, у нас «нічого не зламували».

Водночас поінформоване джерело агенції «Укрінформ» у міністерстві пояснило, що на закритих інформаційних комплексах митниці не можуть знаходитися «якісь судові рішення», оскільки за допомогою сервера здійснюється оформлення митних вантажів. «Там декларації зi стати­стикою, контролем доставки вантажів, а не судові рішення», — сказав співбесідник агент­ства. Проте у міністерстві доходів і зборів заперечують лише той факт, що оприлюднені документи були скачані хакерами з їхньої бази. При цьому не підтверджують, але й не спростовують справжність оприлюднених хакерами документів.

Додамо, що це не перший випадок, коли від імені групи Anonymous у мережу викладають документи українських урядових структур. Раніше в iнтернет потрапили документи українського посольства в Азербайджані, які начебто були вкрадені з сервера МЗС. Проте в міністерстві тоді повідомили, що хакери зламали резервну пошту посольства, де не було жодної інформації, яка була б таємною.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>