У сексі «боржників» немає

13.11.2013
У сексі «боржників» немає

Пошук гармонії в інтимних стосунках — «добровільна» справа обох. (з сайта portal.lviv.ua.)

Обговорювати своє інтимне життя з кимось стороннім не завжди легко, зручно, а для когось і неприйнятно. Що подумає подруга чи як зреагує колега на зізнання, що «в ліжку» тобі не так добре, як хотілося б? Однак є люди, для яких слухати такі розповіді — професійне покликання. І не просто слухати — а допомагати парам шукати вихід із глухого кута непорозуміння і образ. Звісно, у лікарів–сексопатологів немає готових рецептів на всі випадки «пікантних розчарувань», однак вони вміють шукати ключик до проблеми. За умови, що пацієнти самі хочуть його знайти.

«Сексуальність формується в материнській утробі»

— Коли люди нарікають на брак гармонії в сексуальному житті, увагу зазвичай концентрують на статевому акті, — розповідає головний сексопатолог України, президент Асоціації сексологів і андрологів України Ігор Горпинченко. — Але ж інтимні стосунки ним не обмежуються. Статевий акт — кульмінація кохання. Основою гармонії є любов. Банально? Але це так! Однак це чудесне почуття, про яке, до речі, чомусь дедалі менше пишуть у книгах та говорять на телебаченні, називають як завгодно, тільки не Коханням з великої букви. Так, в основі кохання лежить біологічний феномен — прагнення продовження роду людського, лібідо, що визначає притягальну силу між чоловіком і жінкою. Але хіба сучасна людина, вступаючи в контакт, думає тільки про продовження роду? Нічого подібного! Ми люди, а в людей принципово інші стосунки — ті, які будуються на почуттях.

n Ігоре Івановичу, до вас часто звертаються подружні пари, яким бракує гармонії в стосунках? Складно радити щось у таких ситуаціях?

— Коли люди зустрічаються і між ними спалахує іскорка почуттів, зверніть увагу — які вони хороші, фактично ідеальні: уважні, лагідні, дотепні, терплячі. І що відбувається через 3–5 років? Чому люди це втрачають? Гармонія не зникає, якщо любов розвивається. Я іноді порівнюю це почуття з кімнатною квіткою. Ви довго вибираєте, зважуєте, чи підходить вона вам, а принісши вазон у дім, створюєте для рослини найкращі умови. Якщо ж погано поливаєте чи поставите на протязі — квітка гине. Так треба робити і з любов’ю.

— Вчасно поливати?

— Авжеж. (Посміхається). Розуміти і чути один одного. Щодня вчитися спілкуванню, а це непросто. Любов народжується в муках. Хлопчику сподобалася дівчинка, і як він проявляє своє почуття в 10–12 років? Доволі оригінально — підніжками, штурханням. Уявлення про увагу до протилежної статі в такому віці досить примітивне. Коли хлопчик зрозуміє, що у відповідь на свою поведінку нічого, крім зневаги, не дістане, змінює сценарій. Він читає книги, придивляється до поведінки своїх батьків. І дуже важливо, як батько ставиться до мами. Бо діти, як губки, вбирають моделі поведінки близьких людей. А далі вони дорослішають і замислюються — що таке щастя, що є сенсом життя.

— Сексуальність — вроджена якість, ми її генетично «переймаємо» від батьків?

— Безумовно. Але велике значення має і виховання, в процесі якого формується особистість. Тому сексуальність має біологічне коріння — здатність до продовження роду, а ще віддзеркалює культуру і традиції суспільства, в якому людина живе.

— У якому віці починає проявлятися сексуальність? Чи можна сказати, що вона вже є у п’ятирічної дитини?

— Звісно! Якраз у цьому віці сексуальність заро­джується. Я б навіть сказав, що цей процес починається в материнській утробі. Експериментальні дослідження з тваринами довели: якщо вагітній самці створювати несприятливі умови, її дитинча народжується з глибокою патологією. Те ж саме може статися з людьми, просто експериментів на людях, на щастя, ми не проводимо. Але зверніть увагу — в щасливої пари, яку об’єднує любов, народжуються красиві і щасливі діти. Нещасні сім’ї, на жаль, приводять у цей світ дітей, які не отримують енергії любові, втрачають здатність полюбити і бути коханими.

«Лунає чарівна мелодія, і раптом — барабанний дріб»

— Люди вважають: інтимне життя не можна обговорювати між іншим, «на ходу». Про нього навіть з близькими людьми, друзями соромляться говорити. А чи легко відкриваються лікареві?

— Не завжди. На жаль, не кожен здатен визнати, що має проблему, не кожен піде з нею до фахівця. Коли старші люди кажуть: мені це вже не цікаво, про що тут говорити? — вони помиляються. Кожен вік має свою принадність. Хто сказав, що жінка в період клімаксу — не цікава? Навпаки. У неї настає друга весна, вона розквітає: діти виросли, матеріальні питання вирішені. І не треба запобігати вагітності, трястися, як осиковий листок.

— Метод контрацепції впливає на інтимне життя?

— Ясна річ. Якщо жінка боїться «наслідків» інтиму (не розраховує вагітніти в цей час, скажімо), то має бути впевнена в надійності запобіжних методів. Інакше нервуватиме, буде скованою. Але хто сказав, що контрацепція — «жіноча проблема»? Це однаковою мірою стосується обох партнерів.

Звісно, жоден метод не може дати 100–відсоткової гарантії. Однак, вибираючи спосіб захисту, пара має порадитися з лікарем. Визначити — в цьому періоді життя будемо застосовувати гормональний метод контрацепції, далі — бар’єрний тощо.

Деякі методи контрацепції мають глибоке історичне коріння, описані в історичних трактатах. Скажімо, перерваний статевий акт. Але я б радив вдаватися до нього зрідка, коли всі інші методи з якихось причин тимчасово не доступні. Я порівнюю його з перерваною піснею. Звучить дуже красива мелодія — і тут раптом усе переривається і лунає барабанний дріб. Триває одухотворений (завважте — не фізіологічний) процес єднання двох, люди віддають себе один одному, а тут раптом треба все «рубати під корінь». Кому це приносить задоволення?

«Секретна зброя» Казанови

— Що для вас як лікаря найскладніше у роботі з подружніми парами?

— Найбільше вражає, коли на прийомі чую дієслово «повинен». «Він повинен мене доводити до оргазму!» — каже пацієнтка про свого чоловіка. Люба моя, пояснюю їй, у сексуальному житті немає «боржників». Обоє створюють умови для гармонії. У гармонійних стосунках дієслово «повинен» не звучить: ти повинен віддавати мені зарплату, ти повинен винести сміття. А тепер маєш швидко задовольнити в ліжку!

З іншого боку, незадоволення статевим життям, брак фізіологічної розрядки відчутно позначаються на настрої, здоров’ї. У якомусь фільмі радянських часів прозвучала фраза: продуктивність праці залежить від особистого щастя. Як не дивно, але сексуально незадоволені люди справді гірше працюють. Заходячи в автобус чи тролейбус, я професійним оком можу визначити сексуально незадоволену жінку. І навпаки — відразу помічаю ту, в інтимному житті якої панує гармонія. У неї в погляді струменить радість. Так само з чоловіками. У чоловіка, обдарованого коханням, крила виростають, він може досягнути того, на що ніколи не відважувався раніше. Я не уявляю сфери діяльності, на яку б не впливав секс.

— Сексуальне задоволення — момент пікантний. Якщо його не вдається досягнути — то справа не лише в гармонії, правда?

— Господь так створив жінку, що її здатність отримувати оргазм набагато менша, ніж у чоловіка. Так, вона більш стійка до стресу, ніж чоловік. Там, де чоловік валиться з ніг, жінка ще стоїть на ногах і здатна мріяти. Але в інтимних стосунках дуже важливий момент — вміти «відключитися» від проблем. У жодному разі не можна думати в цей час про порвані колготки чи нефарбовану стелю. Але жінка так тонко влаштована, що будь–які зовнішні негативні фактори позначаються на її сексуальності. Наприклад, чоловік невдало пожартував, недоречно з кимось її порівняв, недбало відгукнувся про її зовнішній вигляд — все, її тонкий емоційний регістр порушено. Чоловік у цьому плані більш товстошкірий. Його фізіологія так влаштована, що він може спокійно відсунути вбік інші проблеми заради статевого акту.

Знаєте, яка у жінки найважливіша ерогенна зона? Вуха! Жінка хоче щодня, що­хвилини чути, що вона — єдина, бажана, неповторна. І тих чоловіків, які можуть на ці вушка вплинути, жінки цінують понад усе. Відомий усім герой Казанова — він був потворний, але так умів налаштувати жінку, що вона отримувала оргазм навіть без статевого акту. Цей «брак оргастичності», яку Бог не додав жінці від природи, компенсується тоді, коли поруч — умілий чоловік. Я своїм пацієнтам кажу — не існує імпотентів чоловіків, існують незнайки, невмійки, а найчастіше — ледарі, які не хочуть урізноманітнити секс, відмовитися від своїх звичок (пиво, цигарка, лежання на дивані), не помічають, що поруч — красуня, неповторна. І не існує фригідних жінок — є невмілі чоловіки і закомплексовані жінки.

Лише 10–15 % жінок мають вроджену аноргазмію (нездатність відчувати оргазм). Буває, приходить на прийом жінка, каже: прочитала в «мудрій книжці», що кожен статевий акт має завершуватися оргазмом. А я, мовляв, уже 15 років заміжня і досі не пізнала цього відчуття. Під час діагностики виявляємо — вона ніколи його не матиме, так розпорядилася природа. Спокійно пояснюємо, чому так. Але розумна жінка і в такій ситуації зуміє стати щасливою: стане чудовою подругою, дружиною, матір’ю, і ніяких комплексів у неї не виникне.

Ні кількість статевих актів, ні наповненість гаманця партнера не створять сексуальної гармонії. Головну скрипку тут грає ЛЮБОВ. Якщо вона є, все інше можна надолужити. Немає квартири, але стосунки — гармонійні. Бо якщо житимете в палаці, а почуття не буде, про яке щастя можна говорити?