Столиця майбутнього

08.11.2013

Метро на Троєщину, автомобільні тунелі й багаторівневі розв’язки навколо центру, історичний центр звільнений від адміністративного та офісного навантаження, будівництво житла на правому березі — такий Київ майбутнього намалював на вчорашньому засіданні уряду Прем’єр–міністр Микола Азаров. Надихнули главу уряду на мрійливу ноту позавчорашні зустрічі з ветеранами під час святкування 70–річчя визволення Києва. Мовляв, якщо в повоєнні часи місто зуміли підняти з руїн, то сьогодні ми просто зобов’язані перетворити Київ на європейську столицю. «Київ буде розвиватися збалансовано та гармонійно щодо потреб людини і захисту навколишнього середовища. Це вже не мрії, а безпосередня перспектива і наші завдання розвитку», — каже Прем’єр.

Водночас Київ має стати, за словами Прем’єра, каталізатором перетворень в інших містах України. «Доручаю віце–прем’єру Вілкулу, Міністерству регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ активізувати роботу зі створення генеральних планів наших міст. Їх потрібно не просто «актуалізувати», як прозвітували обласні адміністрації, а зробити генплани інституційними інструментами розвитку територій. Інвестори повинні найближчим часом абсолютно чітко побачити: де зони житлової забудови, де території індустріального розвитку і так далі. А без інвесторів той обсяг перетворень, який треба здійснити, очевидно, «не підйомний», — переконаний Микола Янович.

Прискорити перетворення в українських містах вимагає ще й той факт, що Україна подає заявку на проведення в 2022 році зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор. «Це серйозна робота, яка перед­бачає як розвиток інфраструктури відповідних регіонів, так і популяризацію туристичного та спортивного потенціалу нашої країни, — каже Азаров. — Вже сьогодні ми затвердимо план заходів щодо поширення інформації про туристичний, спортивний та рекреаційний потенціал України у державах, які представлені у міжнародному Олімпійському та міжнародному Паралімпійському комітетах».

ДО РЕЧІ

Для ветеранів — нові соціальні ініціативи

Микола Азаров доручив розробити нові програми соціального захисту і підтримки ветеранів. У першу чергу, наголосив він, необхідно затвердити програми з поліпшення побутових умов і медичного обслуговування ветеранів. «Ветеранам це життєво необхідно, і ми, безумовно, зробимо все, щоб узяти на себе вирішення їхнiх проблем. Доручаю першому віце–прем’єру Арбузову і віце–прем’єру Грищенку разом iз міністерствами охорони здоров’я, соціальної політики і регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, а також iз керівниками регіональних адміністрацій розробити такі програми, які ми почнемо реалізувати вже з наступного року», — сказав очільник уряду.