А як холод прийде і застуду приведе?

05.11.2013
А як холод прийде і застуду приведе?

Попередити застуду допоможуть і аптечні, і народні засоби. (з сайта lady.tochka.net.)

Медики радять насамперед подбати про зважений раціон, пройти курс противірусної терапії, не забувати про елементарні гігієнічні норми, використовувати арома– та фітотерапію.

Хоча погода ще тішить запізнілим відголоском «бабиного літа», не варто забувати, що природна ідилія може завершитися дуже скоро і «несподівано». А холодна пора, на жаль, часто приходить разом із застудами. Готуймося зустріти їх у всеозброєнні.

— Задля профілактики дорослим можна вживати гомеопатичні препарати — арбідол, афлубін, анаферон, амізон, — розповідає «УМ» столичний лікар–терапевт Ольга Шидловська. — Але пам’ятайте: приймати такі препарати більше десяти днів не можна. Важливо дотримуватися інструкції про застосування лікарського засобу, уважно ознайомитися із протипоказаннями щодо того чи іншого препарату. Інакше замість терапевтичної користі можна навіть зашкодити собі. Ефективним противірусним засобом вважаю оксолінову мазь: коштує вона недорого, проста в застосуванні. В сезон застуди і грипу щодня змазуйте нею носові ходи. Але дітям до шести років краще її не застосовувати. Задля профілактики малюкам можна закапувати в ніс препарати інтерферону. Це природний білок, що виробляється в організмі людини і має унікальні захисні властивості.

Велику роль у підготовці організму до зустрічі з вірусами відіграє вітамін С. Подбайте про те, щоб аскорбінова кислота щодня входила до вашого меню. Це не так складно. Цього вітаміну багато в квашеній капусті, цитрусових, плодах шипшини. Додавайте скибочку цитрини в склянку чаю. Аптечна аскорбінка може також стати в пригоді, однак дітям синтетичні вітаміни краще давати після узгодження з лікарем. Дорослим у період епідемії лікарі радять вживати одну таблетку тричі на день упродовж місяця. Корисні компоти із сухофруктів та замороженої смородини, чай з малиною, калиною.

Ароматерапія — застосування ефірних олій з лікувальною метою — може бути дуже доцільною, але за умови, що ви не маєте алергії до того чи іншого запаху. Їх можна застосовувати в різний спосіб: втирати, робити інгаляції. Найбільш корисними в боротьбі із застудами є олії сос­ни, евкаліпту, м’яти, ромашки.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

«Подарунки» імунітету

Ромашка аптечна. Захищає від застудних захворювань. Столову ложку ромашкового цвіту запарте склянкою окропу. Вживайте по 50 мл тричі на день упродовж тижня.

Часник. Бореться з авітамінозом, захищає від застудних захворювань, нормалізує обмін речовин, покращує стан судин. Лікарі радять з’їдати по одному зубчику щодня. Можна також подрібнити 2–3 зубці та залити їх склянкою окропу. Настоянкою полоскати горло, закапувати у ніс по 2–3 краплі тричі на день.

Горобина. Допомагає при астенії, авітамінозі, відновлює обмін речовин. 2 столові ложки сушених ягід залийте склянкою окропу, через 30 хвилин процідіть. Пийте по півсклянки 3–4 рази на день до прийому їжі.

Якщо не маєте алергії на продукти з меду, можете зміцнити імунітет за допомогою ­бджолиного пилку. Дорослим лікарі рекомендують вживати його по чайній ложці в день за півгодини до їжі. Найкраще — просто розсмоктувати гранули, запиваючи водою. Дітям до 10 років можна давати по 0,5 чайної ложки цих вітамінів «від бджілки».

 

РЕЦЕПТ

Калинова «аптека»

Чудовий профілактичний засіб від застуд — калина. Візьміть одне чи два грона, обірвіть ягоди, промийте і складіть у банку. Потовчіть, щоб ягоди пустили сік, додайте кілька столових ложок цукру або меду. Суміш тримайте в холодильнику. Можна додавати в чай або просто вживати замість десерту: по столовій ложці щодня.