Який прокурор потрібен?

05.11.2013

Парламентська більшість занепокоєна тим, що внесений Президентом на минулому тижні законопроект «Про прокуратуру» наразі неможливо зареєструвати у Верховній Раді. Це питання учора порушив на засіданні Погоджувальної ради керівників парламентських фракцій і комітетів представник Президента у парламенті, «регіонал» Юрій Мірошниченко. За його словами, на сьогодні даний законопроект готовий, але, відповідно до Регламенту ВР, він не може бути зареєстрований на сьогодні, оскільки на розгляді парламенту є альтернативний законопроект про прокуратуру народного депутата від «Батьківщини» Андрія Кожем’якіна, який перебуває в парламентському комітеті вже кілька років.

За процедурою, спочатку треба розглянути законопроект пана Кожем’якіна, і лише після цього у ВР може бути внесений президентський законопроект. Голова ВР Володимир Рибак одразу знайшов рішення і «розрубав» цей гордіїв вузол: мовляв, уже сьогодні парламент скасує рішення про ухвалення в першому читанні законопроекту Кожем’якіна про прокуратуру для того, щоб Президент Віктор Янукович міг внести свій законопроект iз цього питання. За словами спікера, президентський законопроект одержав висновки Венеціанської комісії і це є його перевагою.

Партію «Батьківщина» такі наміри керівництва ВР, звісно, обурили. За словами голови фракції Арсенія Яценюка, та редакція закону про прокуратуру, яка була напрацьована робочою групою при Президентові, за «19 пунктами і 19 положеннями не відповідає висновкам, які винесла Венеціанська комісія».

«Ви не ознайомили жодну фракцію від опозиції з цим законопроектом. І переконаний, що навіть ваша фракція Партії регіонів не знає, що написано в цьому законопроекті!» — обурювався пан Яценюк.

Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок у критиці президентського законопроекту про прокуратуру пішов ще далі. За його словами, пропонований владою проект закону наділяє прокуратуру повноваженнями, якими вона не наділена Конституцією України, і суперечить новому Кримінально–процесуальному кодексу України.

«Цей закон містить неадекватні гарантії незалежності прокуратури та гарантії безпеки. Образу прокурора прирівняли до насильницьких дій до прокурора, що є способом перешкоджання його діяльності, за що винні особи мають понести відповідальність. Таким чином, особу прокурора визнають недоторканною, а приміщення прокуратури прирівнюють до режимних об’єктів, — заявив на Погоджувальній раді пан Тягнибок. — Законопроект не тільки не враховує зміни юридичної термінології у зв’язку з ухваленням нового КПК, а й відверто ігнорує його норми. Зокрема, глава 11 регулює досудове слідство у прокуратурі, що прямо суперечить КПК України. Має бути інший закон про прокуратуру, бо влада повинна служити людям».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>