Газета нашого села

29.10.2013

Коли на початку цього року депутати Білівської сільради, що у Чортківському районі Тернопільщини, прийняли рішення випускати свою газету, мало хто зi сторонніх спостерігачів вірив, що з цього щось вийде. Мовляв, он у «великих» газет — і то проблеми, а тут якась сільська, та ще й з бюджетом, в якому постійно діри. Але вони не знали характеру та інших «бойових» якостей сільського голови Білої Володимира Шматька, який за два роки каденції (самому йому, до речі, лише 27) здобув для очолюваної сільради статус однієї з кращих в Україні і медаль за вагомий внесок у розвиток місцевого самоврядування.

— Створити таку газету — це була моя особиста ідея плюс окремий пункт моєї передви­борчої програми, — розповідає він телефоном кореспонденту «УМ», — бо хотів забезпечити максимальну гласність роботи сільради. Але, чесно кажучи, не думав, що то буде така важка ноша. Причому зовсім не через фінансове забезпечення — тут ми «крутимось» і знаходимо можливості, а через те, що нема з ким працювати. Попри все у квітні вийшов перший номер нашого «Білівського часопису», і з тих пір він з’являється щомісяця. Часопис офіційно зареєстрований як видання сільради, от тільки ще не внесений у передплатний каталог, але незабаром це буде зроблено. Розносить його по селу поштарка, і люди отримують газету безплатно. Досі вона виходила лише на чотирьох сторінках, але наступний номер, можливо, буде вже бiльшим за обсягом, бо назбиралось дуже багато інформації. Під редакцію виділили окрему кімнату з меблями, комп’ютером, інтернетом. Верстаємось у райцентрі, друкуємось у Чернівцях.

Також Володимир Шматько повідомив, що спочатку незвичайну сільську газету редагував один відомий чортківський журналіст родом iз Білої, а коли в нього з’явилися важливіші справи, знайшли нового редактора — молоду талановиту жительку села, яка незабаром отримає диплом журналіста. Окрім неї, матеріали для часопису готують і самі працівники сільради, і всі бажаючі мешканці села, навіть місцеві священики. «Не знаю, що придумаємо після роздержавлення комунальних видань, закон про це начебто ось–ось має бути ухвалений, але вірю, що газета розвиватиметься», — з упевненістю сказав молодий сільський голова.