Стравінському в Устилузі не соромно

02.10.2013
Стравінському в Устилузі не соромно

Музей Ігоря Стравінського в Устилузі. (з сайта volynpost.com.)

На цю подію з нетерпінням чекали не лише поціновувачі музики Ігоря Стравінського та мистецтвознавці. Для всіх волинян це стало справою честі. Бо саме тут, у прикордонному містечку Устилуг, у 1990 році було відкрито перший у світі музей композитора в родинній садибі Стравінського, збудованій iще у 1907 році за власним проектом композитора. З часом старе приміщення стало потребувати капітального ремонту. Та коштів у бюджеті на це не знаходилося. І ось за останні два роки вдалося не лише врятувати садибу від занепаду, а й капітально її відреставрувати, максимально зберігши її автентичний вигляд.

На відновлення «Старої мизи» було витрачено 3,9 мільйона гривень. Суттєво оновлено експозицію музею, що поповнилася багатьма новими цікавими експонатами. До речі, по сусідству з музеєм, а саме в іншому крилі садиби, місцеві дітлахи навчаються музики у музичній школі.

Стрічку на урочистому відкритті оновленого музею перерізала разом із представниками волинської влади праправнучата племінниця Ігоря Стравінського, мистецтвознавець Державного центру сучасного мистецтва у Москві Анастасія Козаченко, яка подякувала українцям, і волинянам зокрема, за увіковічнення пам’яті композитора. До речі, в Росії музею Стравінського немає. Через Устилуг, що розташований у Володимир–Волинському районі на самісінькому кордоні з Польщею, подорожує багато туристів з Європи та в Європу, тому існування достойного музею, присвяченого такій особистості, як Стравінський, є хорошою візиткою України.

Сам композитор дуже любив бувати у цих краях. Щоліта з 1907 року до 1914–го він приїздив до Устилуга, де написав 17 своїх творів, серед них шедеври світового рівня: балети «Жар–птиця», «Петрушка», «Весна священна», «Весіллячко». Містечко на Волині полюбилося кільком поколінням Стравінських. Його відвідував батько Ігоря Стравінського Федір, відомий співак Маріїнського театру в Петербурзі, а також син композитора, теж Федір, відомий швейцарський художник.

Волиняни зробили багато для того, аби повернути ім’я Ігоря Стравінського в Україну. Ще в 1994 році Луцьк започаткував проведення міжнародного фестивалю класичної музики «Стравінський та Україна». Організатори цього проекту мають iще одну заповітну мрію: вони мріють про придбання нового концертного фортепіано фірми «Бехштейн». Мати такий добротний інструмент волинян зобов’язує високий рівень виконавців, які беруть участь у цих музичних імпрезах. Залишається сподіватися, що місцеві меценати таки подарують рідному місту престижне концертне фортепіано.