Від перестановки доданків імідж змінюється?

02.10.2013

Оприлюднений ЗМІ рейтинг Кабміну, який засвідчив, що за півроку Сумщина займає останнє, 27–ме, місце серед регіонів України, став несподіваним для багатьох пересічних сумчан. Адже останнім часом із місцевих медіа, що залежні від влади, звикли чути переможні гасла: Сумщина краща з інвестування і розвитку АПК, перша із просування дитячого футболу і театральної діяльності... З останніх повідомлень — за підсумками громадського моніторингу виконання органами державної влади Закону «Про доступ до публічної інформації», Сумська облдержадміністрація посіла перше місце у загальнодержавному рейтингу. Словом, усе свідчить про покращення!

І раптом область названа останньою за провал у таких напрямах, як державні фінанси, розвиток споживчого ринку, а також ринку праці. Відповідно, голова обласної адміністрації Юрій Чмирь отримав найгіршу оцінку з–поміж колег.

Сам Юрій Павлович із таким не згоден.  «Я не побачив у цьому рейтингу об’єктивної оцінки, — повідомив він місцевим ЗМІ. — Зокрема, з економічного розвитку наша область займає одинадцяту позицію. Ми треті в Україні за рівнем залучення іноземних інвестицій. Наші європейські партнери, Європейський банк реконструкції і розвитку, дають оцінку Сумщині як одній iз кращих у країні... Ми за всіма показниками мінімум у десятці», — сказав Юрій Чмирь і розповів, що тиждень тому був на засіданні Кабміну. На ньому Микола Азаров сказав, що «за досягнення в АПК Сумську область треба нагородити». Тож щодо оприлюднених місць у обласного голови коментар короткий: «Я не розумію».

Кому вірити? Зведеному рейтингу, складеному Кабінетом Міністрів, який, свідчать ЗМІ, перебуває в розпорядженні «Комєнтарієв»? Його оцінки, як зазначено, здійснені за середнім арифметичним суми рейтингів конкретного регіону за вісьмома напрямами соціально–економічного розвитку регіонів. Чи обласній владі, яка говорить, що позиції за тими обраними напрямами дещо не відповідають виведеній Кабміном сумі?

Критерії та, відповідно, показники області нібито такі: економічний розвиток — 11, інвестиційна та інноваційна діяльність — 9, державні фінанси — 25, споживчий ринок — 21, населення та ринок праці — 22, житлово–комунальне господарство — 15; захист прав дітей — 25; рівень злочинності — 18. Тобто справді, на середнє арифметичне «27» не тягне...

Розібратися, якими ж є реальні цифри, сьогоднi дiйсно непросто. І висновок напрошується один: влада нині — як оті товариші, що не мають згоди. Чомусь метушиться й щось приховує. Можливо, ніяк не вирішать у владних кабінетах, про які покращення й де треба звітувати?

Нагадаємо: до п’ятірки найгірших регіонів України за підсумками роботи в першому півріччі також увійшли Закарпаття, Херсонщина, Волинь і Львівщина.