Хау ду ю спік інгліш?

02.10.2013

Англійська мова є найпоширенішою в Євросоюзі — в сенсі її вивчення та володіння як іноземною. Як повідомляє сайт «Смак подорожника», такі дані наведено в останньому звіті Євростату. Відповідне дослідження статистична організація Єврокомісії, як і щороку, оприлюднила з нагоди Європейського дня мов (його відзначають 26 вересня). З огляду на неповороткість європейської бюрократії, у звіті наведено підрахунки ще за 2011 рік. Але свіжіших даних такого значного масштабу в ЄС просто немає.

Зі звіту випливає, що найгірше в Євросоюзі «спікають інглішем» угорці. Лише 37% громадян Угорщини віком від 25 до 64 років (тобто без урахування школярів і студентів) стверджують, що знають англійську мову. Це ледве не вдвічі нижче від середньоєвропейського показника, який становить 66%. Тож закордонним туристам не слід дивуватися, коли в Угорщині їх розумітимуть найгірше.

Щоправда, слід враховувати, що йдеться про статистику стосовно не англійської як такої, а «іноземної мови, яку найкраще знають у певній країні». Це майже повсюдно в ЄС англійська, крім екс–радянських країн Прибалтики, Словаччини та Люксембургу.

Згідно з даними Євростату, 97% литовців знають російську як «головну іноземну». У Латвії рівень володіння російською — 95%, в Естонії — 86%. У Люксембурзі 99% володіють німецькою, а в Словаччині 85% — чеською.

Якщо ж повернутися до «загальновживаної» англійської мови, то лише трохи краще від угорців її знають — або принаймні кажуть, що знають, — мешканці Болгарії. Таких там 39%.

Серед старіших країн ЄС найгірший рівень володіння англійською демонструє Іспанія — 51%. За нею йдуть Бельгія, Португалія та Греція — по 58%, а також Франція — 59%.

В Італії серед дорослого населення 60% громадян володіють англійською, у Польщі — 62%, що також нижче за середньоєвропейський показник.

Краще, ніж «у середньому по палаті», англійську мову знають дорослі чехи — 69%, румуни — 74%, німці й австрійці — по 78%, кіпріоти — 84%, голландці — 86%, словенці та шведи — по 92%.

А найвищий рівень володіння англійською мовою в середовищі дорослого населення — у Данії — 94%.

Серед тих, хто стверджує, що знає англійську, найнижча якість цього знання — в італійців. Там лише 10% «англомовних» володіють мовою Шекспіра на досконалому рівні. Ще 26% називають показник «добре», а решта 64% — «задовільно». Більше ніде в країнах ЄС знавці англійської не визнають своє аж настільки поверхове володіння нею.

У середньому по Європі серед іншомовних носіїв «першої в країні іноземної мови» співвідношення таке: 20% — «чудово», 35% — «добре», 45% — «задовільно». Йдеться не лише про англійську, хоча, як свідчать дані Євростату, саме «інгліш» є найпоширенішою іноземною в європейських школах — цю мову вивчають 94% учнів середніх шкіл ЄС.

Інші мови за цим показником — далеко позаду. Так, французьку як іноземну в Євросоюзі студіюють 19% учнів початкової й неповної середньої школи, а також 23% старших класів середньої. Показники німецької — 9% і 21%, іспанської — 6% і 18%.

Панування англійської починається з освіти раннього віку: так, аж 83% учнів вивчають мову Шекспіра в початковій або середній освіті. У попередньому звітному періоді цей показник становив 73%.

Лише в двох країнах ЄС (не враховуючи Велику Британію та Ірландію) вивчають як «першу іноземну» не англійську: Люксембурзі, де цю роль відіграє німецька мова, та Бельгії з французькою. Хоча насправді в обох випадках ідеться про одну з трьох офіційних мов згаданих монархій. Тобто насправді німецька й французька для цих країн — зовсім не іноземні.

До речі, в англомовних Британії та Ірландії на місці «першої іноземної» стоїть французька.

Що ж до другої іноземної мови в середній освіті, то в Чехії, Данії, Ірландії, Хорватії, Угорщині, Польщі, Словенії і Словаччині це німецька; в Австрії, Німеччині, Греції, Іспанії, в Італії, на Кіпрі, в Португалії й Румунії — французька; у Франції і Швеції — іспанська; у Фінляндії — шведська; на Мальті — італійська; в Болгарії, Естонії, Латвії й Литві — російська.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>