Чисті руки — як Європа прописала

02.10.2013

Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради «антикорупційний» законопроект, розроблений згідно з рекомендаціями експертів Європейської комісії.

Так, експерти ЄК рекомендували підвищити санкції за кримінальні корупційні правопорушення, тож законопроектом передбачено встановлення більш жорстких видів покарання за відповідні правопорушення як щодо фізичних, так і щодо юридичних осіб.

Відтак урядовці пропонують запровадити зовнішній контроль щодо декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру — планується, що такі перевірки на предмет достовірності вказаних у деклараціях даних здійснюватимуть податківці. При цьому відповідну інформацію органам доходів і зборів змушені будуть надавати ще й банки. Адже паралельно Кабмін пропонує внести зміни в Закон «Про банки і банківську діяльність», зокрема, щодо порядку розкриття банківської таємниці.

За вказування у декларації завідомо неправдивої інформації винних чиновників та нардепів каратимуть штрафом від десяти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170—450 гривень). При цьому гарантії захисту осіб (інформаторів), які повідомляють про корупційні правопорушення, планується значно посилити. Влада бажає законодавчо закріпити правило про можливість повідомляти про корупційні правопорушення анонімно.

Кабмін пропонує і певні новації стосовно посилення кримінальної і адміністративної відповідальності за корупційні дії. Наприклад, залежно від тяжкості злочину, скоєного уповноваженим представником юридичної особи, суд зможе накласти штраф: за злочин невеликої тяжкості (від 10 тис. до 40 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян), середньої тяжкості (від 40 тис. до 80 тис. мінімумів), за тяжкий злочин (до 120 тис.) та за особливо тяжкий злочин (від 120 тис. до 150 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

Автори закону пропонують за підкуп посадових осіб карати не лише штрафами (від 100 до 250 неоподаткованих мінімумів) чи громадськими роботами до ста годин, а й виправними роботами на строк до одного року, а також обмеженням чи навіть позбавленням волі на строк до двох років. За ті ж дії, скоєні повторно, винним «світитиме» вже обмеження чи позбавлення волі до трьох років.

Водночас штраф за зловживання службовим становищем може бути знижений утричі: з 500 неоподаткованих мінімумів (8,5 тис. грн.) до 150 (2,55 тис. грн.). Натомість за перевищення службових повноважень законодавець пропонує карати вже не штрафами, а виправними роботами до одного року, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до трьох років.