Гривня: без ажіотажу

02.10.2013

Ситуація на валютному ринку держави, всупереч усім скептикам, стабілізувалася. Після певного ажіотажу, характерного для початку вересня, попит на іноземну валюту знизився і підстав хвилюватися за курс гривні відчутно поменшало. За даними фахівців, рівень коливань курсу гривні не перевищує одного відсотка. Це ще раз підтверджує: передумов для девальвації національної валюти на даний момент немає.

Експерти стверджують: усі основні показники валютних і банківських ринків України (обсяги купівлі–продажу, курс готівкової і безготівкової іноземної валюти, рівень банківської ліквідності, рівень відсоткових ставок на міжбанківському кредитному ринку, обсяг депозитів фізичних осіб) вказує на стабільність ситуації. Тож після деякого зниження курсу нацвалюти на міжбанківському валютному ринку (у межах 0,5%) ситуація нормалізується. Обсяг продажу іноземних валют у вересні залишається навіть на дещо нижчому рівні, ніж це було у серпні. Ажіотажного попиту на іноземну валюту фінансові аналітики не констатують.

При цьому показово, що й банки зберігають на кореспондентських рахунках у Нацбанку ліквідність не меншу, ніж у попередні місяці. При цьому відсоткові ставки на міжбанківські кредити овернайт залишаються у межах 3–4% річних.

Як українці купували валюту

Обсяг продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку в 2013 році, у млрд. доларів

Січень

19339

Лютий

20470

Березень

19515

Квітень

23673

Травень

19651

Червень

21223

Липень

26979

Серпень

26521

Вересень

22188