Або «привілеї», або бомбардування?

25.09.2013

Якщо буде укладено Угоду про асоціацію України та ЄС, «особливий партнерський режим Києва і Москви закінчиться». Про це позавчора заявив прем’єр–міністр Росії Дмитро Медведєв.

«Так те, що є зараз, — «особливий партнерський режим»? Без цього, мабуть, одразу бомбити почнуть», — український інтернет відреагував на заяву Медведєва жартом. Але російські май­стри пропаганди в ці дні жартувати не схильні та, як кажуть у тому ж інтернеті, «смалять напалмом».

Центральний державний канал «Росія» вустами ведучого Дмитра Кисельова (який, до речі, за часів Кучми тривалий час працював в Україні й виконував владні замовлення на ICTV) лякає Україну економічним крахом, що стане наслідком асоціації з ЄС. «Україна нагадує лайнер, який зірвався у штопор. Екіпаж замість того, щоб взяти штурвал на себе і тиснути на газ, один за одним глушить мотори — заводи й цілі галузі української економіки. Пасажирів при цьому заспокоюють, що Європа вже близько. Залишилося трохи, — йдеться в сюжеті. — Насправді — попереду економічний крах цілої країни. Україна летить до нього розрахунковою траєкторією. Пасажирам буде боляче. Виживуть не всі. Жах дефолту 1998–го Росія оплатила різким стрибком смертності, що розтягнувся на роки. Щось схоже зараз попереду в сусідів».

Кисельов розповів, що Україна вже перепозичає лише для того, щоб покрити відсотки за взятими раніше позиками, та ще раз запропонував 750 мільйонів доларів кредитів від російських банків, які Київ може отримати фактично в обмін на інтеграцію не до ЄС, а до Митного союзу.

«Відмова від російських ринків для України — евтаназія. Втім, евтаназія — не зовсім точне слово. Евтаназія — це свідомий і добровільний відхід з життя. Українців же продовжують обманювати: від угоди з ЄС вам буде краще, і з Росією зона вільної торгівлі збережеться. Але це — зрадницьке лукавство, можна сказати, «неомазепізм». Так само, як Мазепа, який прийшов до влади на союзі з Петром, так і нинішнє українське керівництво, широко використавши російську підтримку, прагне «здати» Україну Заходу», — заявив ведучий російського телеканалу.

«Не потрібно ображатися і на наслідки, а вони будуть, — це вже слова з позавчорашньої заяви Дмитра Медведєва. — Асоційований договір (України та ЄС) повинен набути чинності по факту ще до ратифікації. Хороші і якісні товари з Європи прийдуть на ринок України, а звідти будуть прямувати і до нас. І ми будемо використовувати всі можливості, які можливі й які ми повинні використовувати в рамках СОТ, щодо європейських і українських товарів».

Глава уряду Росії визнав: прагнення до асоційованого членства в Євросоюзі — це суверенне рішення України. «Українське керівництво говорить про те, що вони будуть прагнути і до зміцнення відносин з Митним союзом, але тільки там, де це не суперечить Угоді про асоціацію. Нарешті вони прямо про це сказали, але це означає, що в України немає жодних шансів для розвитку відносин з Митним союзом, — заявив Медведєв, і повторив: — Вони повинні гранично відверто і серйозно сказати про те, що вони будуть в Європі, наприклад, знаходитися як на рівні Греції, Кіпру, але в Митному союзі їх не буде!.. Не потрібно обманювати людей, на двох стільцях сидіти не вдасться».

Учора українські речники відреагували на черговий ультиматум Москви. «Угода про зону вільної торгівлі в рамках СНД продовжує діяти. Ми не бачимо ніяких підстав для того, щоб ця угода якимось чином припиняла свою дію по відношенню до України, яка підписала цю угоду, і парламент її ратифікував. Угода про асоціацію [з ЄС] не може якось змінити цього статусу», — сказав на брифінгу директор Департаменту інформполітики МЗС України Євген Перебийніс, додавши, що керівництво України висловлює готовність до предметного обговорення цих питань.

Прем’єр–міністр Микола Азаров в інтерв’ю каналу «Росія 24» ще раз повторив свою позицію: «Усі ці розмови про те, що треба визначитися — або ви туди, або туди, — під собою нічого не мають, окрім неправильних ідеологічних посилів. Це все мені нагадує таке відоме гасло – «хто не з нами, той проти нас». Ми хочемо бути з вами, ми хочемо бути й з іншими».

ОЦІНКА

Олег Медведєв, політтехнолог партії «Батьківщина»:

— Демонстративно хамське та зневажливе ставлення Путіна до Януковича: то затримується на зустріч із Януковичем і катається з байкерами, то приїздить із візитом до Києва, приділяє 15 хвилин Януковичу, а потім біжить на «круглий стіл» до Медведчука — це не могло не справити певного враження на нашого Президента. Припускаю, що йому образливо не лише за себе, не лише за зневагу до себе. Я — політичний опонент Януковича, але також не можу терпіти такого зневажливого ставлення до людини, яка, нехай навіть за певною іронією долі, стала Президентом України.