Програма «Без мандата»

13.09.2013

Лідер партії «Родіна», член фракції Партії регіонів у парламенті Ігор Марков став уже п’ятим (!) парламентарієм VII скликання, у якого Вищий адміністративний суд відібрав мандат, тобто визнав відсутніми статус і повноваження народного депутата.

Суд — через десять місяців після голосування — визнав неможливим достовірно встановити результати виборів в одномандатному окрузі №133 в Одесі. За даними позивача, екс–нардепа Юрія Кармазіна, підтвердженими міліцейською експертизою, на 52 із 86 дільниць у бюлетенях було зафіксовано присутність зникаючого чорнила: крім позначок за Маркова, на 6 тисячах бюлетенів можна було побачити сліди зниклого голосування за інших кандидатів. Тож суддя ВАСУ Юрій Цвіркун учора оприлюднив рішення скасувати постанову ЦВК від 23 листопада 2012 року в частині реєстрації Маркова народним депутатом і зобов’язати комісію підготувати й провести на скандальному окрузі повторні вибори.

Раніше відомий русофіл Марков стверджував, що кампанія проти нього організована владою через те, що він не бажає поступатися позицією щодо потреби вступу до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Перебуваючи на чудовому гачку, пан Марков навіть проголосував за євроінтеграційний законопроект щодо поліпшення умов утримання ув’язнених. Утім це не допомогло утримати мандат.

Згідно з повідомленням на сайті Маркова, суд відмовився заслуховувати свідків, зокрема голів дільничних виборчих комісій, на яких зафіксували порушення, а також долучити до справи матеріали відеозйомки з дільниць 133–го округу.

Надалі лідер одеських русофілів збирається оскаржити рішення ВАСУ в Європейському суді з прав людини і продовжувати боротьбу з обраним владою курсом на євроінтеграцію.

Цікаво: попри те, що Ігор Марков є їхнім ідеологічним опонентом та належить до фракції Партії регіонів, у фракції «Батьківщина» вважають рішення ВАСУ антизаконним та несправедливим, оскільки суди не можуть перебирати на себе право коригувати народне волевиявлення.

На рахунку депутата минулих скликань Юрія Кармазіна це вже третій вдалий позов за мотивами коригування результатів минулих виборів. «Я не зовсім задоволений рішенням суду, адже я ставив питання дещо інакше — визнати бездіяльність ЦВК. Комісія робила вигляд, що вона нічого не бачить, навіть коли скрізь були масові повідомлення про фальсифікації, — каже пан Кармазін у коментарі «УМ». — Дуже важливо зараз зрозуміти, що треба зробити в законодавчому плані, аби не були сфальшовані президентські вибори— 2015. А поки що в нас є 100–відсоткові передумови для фальсифікацій повторних виборів на «проблемних» округах, призначених на 15 грудня».