А ви Барака Обаму куштували?

13.09.2013
А ви Барака Обаму куштували?

Олена Боровик (праворуч) із сестрою Валентиною на фестивалі «Золоте гроно–2013» у Сімферополі. У руках пані Валентини — гроно дідового Тайфі. (автора.)

Саме «президентська» бірка під доволі масивним чорним гроном мимоволі звела мене з Оленою Боровик. Сталось це на п’ятому міжнародному фестивалі винограду «Золоте гроно–2013», який нещодавно проходив у кримській столиці. Луганчанка там представляла міський клуб виноградарів–любителів «Лоза Донбасу». Кожен із відвідувачів міг сповна оцінити смакові та інші достоїнства її Барака Обами та решти так званих гібридних форм. Аж сім таких форм, по суті, окремих сортів, жінка (до слова, юрист за освітою) самотужки вивела за останні кілька років. Компанію пані Олені, так само у статусі офіційного учасника фестивалю, але вже від Харківщини, склала її рідна молодша сестра Валентина. Слово за слово — й з’ясувалося, що в їхньому роду плекають сонячну лозу давно, відтоді як прадід сестер під час служби у царському війську на Кубані вперше побачив цю дивовижну рослину.

«Теж розпочинав соціальним працівником»

Ягода Барака Обами — овально–витягнутої форми, довжиною щонайменше чотири–п’ять сантиметрів, соковита й ароматна. А також транспортабельна і не «по зубах» ласим до всього солодкого осам, що, як ніколи, цьогоріч перетворились на справжню пошесть для багатьох столових сортів, надто мускатних. А ще Олену Боровик не може не тішити, що отриманий гібрид стійкий до хвороб, вельми добре навантажується, себто плодоносить однаково масивними гронами.

Виявляється, робота над майбутнім темношкірим «президентом» у жінки розпочалася ще в 2006 році. Тоді, експериментуючи, вона взяла як материнську форму відомий сорт Талісман і запилила його «батьком» Низиною. Два роки тому їхнє пересаджене зі «школки» на основний виноградник «дитя»–сіянець дало перше кволе гроно, а цьогоріч уже й повноцінний щедрий врожай. Рекордсменом виявилося гроно вагою 2 кілограми 153 грами.

«Але чому гібрид назвали саме Бараком Обамою?» — цікавлюся в селекціонера. «А ви почитайте його біографію, — каже Олена Григорівна. — Свою трудову діяльність він теж розпочинав соціальним працівником. Я ж у цій сфері пропрацювала все життя, останні вісімнадцять років — до самої пенсії — очолювала райуправління соціального захисту населення. Виходить, що ми якимось чином колеги. От і подумалося: а чому б не назвати цей, відмінний від інших, гібрид Барак Обама?».

«Я — головний технолог, чоловік — генеральний директор»

Свій гібрид пані Олена продовжує вивчати й досі. Зокрема, вона хоче перевірити Барака Обаму на здатність до прищеплення. Тому під час цьогорічної вегетації свого «президента» очком і паростком жінка прищепила на такі філоксеростійкі сорти, як Кобер 5 ББ, СО 400, а також деякі столові й технічні — загалом понад тридцять сортів. Уже помітно, що вони добре зрослись. Залишилося тільки дочекатися наступного врожаю.

Від світанку до заходу

Усі ці дні пані Олена разом із чоловіком Володимиром проводить у селі Пархоменко, що за сорок кілометрів від їхньої «зимової квартири» у Луганську. Там у них невеличка хата, свердловина і майже гектар виноградника, точніше — 540 кущів винятково столового товарного винограду. Там подружжя мешкає з кінця березня до листопада. Занедбану садибу Боровики придбали незадовго до виходу пані Олени на пенсію, рівно тринадцять років тому. Одразу прибрали звідти все зайве — фруктові дерева, кущі, звільнивши таким чином південний схил присадибної ділянки винятково під сонячну ягоду. Функції догляду за виноградником у родині чітко визначені: на Олені Григорівні — підбір нових сортів, селекція, так звані зелені операції тощо, в обов’язки ж її чоловіка і зятя входить вчасне забезпечення перегноєм, копання посадкових ям і траншей, транспортування зібраного врожаю тощо. «Я — головний технолог, чоловік — генеральний директор», — жартує з цього приводу жінка.

Ще у Боровиків є власна дача на околиці Луганська. Там, на дев’яти сотках, пані Олена проводить апробацію щойно придбаних новинок, тобто перевіряє на стійкість до низьких температур, хвороб і шкідників, а також постійно експериментує з ними, зокрема схрещує, як у випадку з тим же Бараком Обамою. Усе, що в підсумку виживає, певніше — дає хороший щорічний приріст, отримує постійну прописку на товарному винограднику в Пархоменко. Утім і там жінка продовжує за кожним із майже двохсот сортів уважно спостерігати, заносячи всі дані у спеціальний журнал. І якщо поведінка сорту не подобається, себто його врожайність не дотягує до сорока–п’ятдесяти кілограмів із куща, то він неодмінно відбраковується і поступається місцем під сонцем витривалішому і перспективнішому.

Фронтові трофеї діда Андрія

«Плекати виноградну рослину для мене в радість, — зізнається моя співрозмовниця. — На відміну, скажімо, від монотонного сидіння за швейною машинкою. Коли береш у руки виноградне очко чи чубук, робиш прищеплення, а потім бачиш нове життя — ось справжня насолода. Це, певно, передалося мені від діда Андрія. Він із фронту знаєте що додому привіз? Пару чубуків якихось нових європейських сортів! І цим, переповідала мені бабуся, дуже тішився, мов дитя. Тоді целофану, звісно, ще не було. Тож дідусь, аби довезти трофеї, кінчики тих чубуків встромив у картоплини і загорнув у мокрий рушник. Кущ Тайфі, що дід власноруч посадив у селі під Чугуєвом, досі щедро плодоносить — дає до двох центнерів ягід — і тримає в затінку майже все подвір’я. Решту дідових кущів ми давно перещепили, а той залишили як пам’ять. Коли довелося добудовувати веранду, то рукав того Тайфі ми пустили по землі вбік, і в результаті сам корінь залишився під підлогою. Нині тим кущем, загалом усім дідівським виноградником, опікується моя молодша сестра Валентина».

Саме, спостерігаючи за маніпуляцiями діда на присадибному винограднику, пані Олена й сама «захворіла» цією непереборною пристрастю. А перший практичний досвід набула ще у п’ятирічному віці. Правда, він був для Олени невдалим — вона серйозно, аж до кістки, «чикнула» по вказівному пальцю лівої руки, коли спробувала самостійно і тихцем упоратися з окуліровочним лезом діда.

Коли ж Олена вийшла заміж, то відразу свого чоловіка Володимира переконала обзавестись земельною ділянкою. Причому не для традиційної городини («це не моє», зізнається), а лише винограду. Відтак на кожному місці, куди по роботі переводили главу сім’ї, до слова, дипломованого інженера–механіка, неодмінно з’являвся невеличкий виноградник. Зокрема, виноградний спомин про себе Боровики залишили у райцентрі Новоайдар, Луганську, не кажучи вже про «родове гніздо» діда і батьків Олени на Харківщині.

  • Голодомори й лихоліття «мами за законом»

    Іде другий десяток літ, як немає з нами дорогої для мене людини — Євдокименко Ірини Пилипівни, матері моєї дружини, а по-простому — тещі (або, як прийнято в англійців, mother-in-law, «мами за законом»). Народилася вона у 1910 році. >>

  • Ноги замість мотора

    30-річний черкащанин Олексій Ганшин ніколи не мав автомобіля і навіть не хоче його купувати. Бо в нього є веломобіль. Олексій не просто любить на ньому подорожувати, він власноруч будує ще й лежачі велосипеди. У планах народного умільця — власна велосипедна фірма на зразок тих, що працюють у Європі. >>

  • За ним сумує місто...

    Сьогодні — 9 днів, як пішов із життя Ігор Калашник, політик, громадський діяч Черкащини, доктор економічних наук, заслужений будівельник України, лауреат загальноукраїнського рейтингу професійних досягнень «Лідер України», депутат Черкаської міської ради кількох скликань і багаторічний друг нашої газети. Йому було лише 55 років. Раптова і трагічна смерть шокувала всіх, хто знав Ігоря Миколайовича. >>

  • «Я давно вже став українським націоналістом»

    Ще жоден художник тему сучасної українсько-російської війни досі не втілював настільки масштабно, як 53-річний художник iз Дніпропетровська Сергій Чайка. Його нова картина вражає грандіозністю, насиченістю образів українських героїв, серед яких у центрі постає Надія Савченко. >>

  • Не в грошах щастя

    Звістка про те, що Василю Пилці з Кривого Рогу замовили портрет короля Кувейту, нещодавно була розповсюджена багатьма ЗМІ як неабияка сенсація. Особливої ж пікантності додавало те, що українському майстру гравюри на склі за таку роботу ніби мають заплатити гонорар у сумі річного бюджету України. >>

  • «Ми такі люди — співати вміємо, а балакати не дуже!»

    Більше 30 років поспіль українська народна пісня допомагає черкаській родині Карпенків на їхньому життєвому шляху. Саме пісню та музику Ніна Петрівна i Володимир Михайлович називають тим джерелом натхнення, яке підтримує, дає сили і дарує настрій. І тоді як добре на душі, і тоді як важко. >>