Солодке «лайно в шоколаді»

13.09.2013

Про те, що багато хто полюбляє читати в клозеті, навіть анекдоти складають («купив прострочені пельмені — нарешті дочитав «Війну і мир»). Але китайці, виявляється, пішли ще далі. Туалети в них стали не лише читальнями, а й... ресторанами. Справді, якщо сидячи на унітазі можна «ковтати» книжки, то чим гірший, скажімо, бутерброд?

Щоправда, до того, аби споживати їжу в процесі справляння природних потреб, принаймні масово, публіка ще не дійшла. Задовольнити голод «по–туалетному» в Китаї пропонує мережа тематичних кафе, які користуються неабиякою популярністю у молоді. Столи в цих закладах схожі на раковини, замість стільців — справжні унітази з м’якими сидіннями. Замість серветок — туалетний папір, цукорниці схожі на пісуари.

Їжу також подають в маленьких унітазах, причому кухарі стараються якомога реалістичніше оформити страви у вигляді відходів людської життєдіяльності. І їм це вдається: шоколадне морозиво або рагу з баклажанів від купки лайна не відрізнити, а, скажімо, супи (обов’язково підфарбовані кольором «дитячої несподіванки») напрочуд схожі на те саме «добро» в рідкій формі. Ну й назви страв у меню відповідні — наприклад, у пекінському ресторані «Дім, повний какашок», «суперзапорне чорне лайно–морозиво» коштує 26 юанів (3 долари США) за порцію.

Найдивовижніше, що вся ця, скажемо відверто, вкрай неапетитна тема справді користується дедалі більшою популярністю, і не лише в КНР, а й у сусідніх Японії, Південній Кореї та інших країнах Азії. Але китайський досвід — наразі найуспішніший. Окрім Пекіна, профільні кафе відкрилися вже в Шанхаї, Ханчжоу, Тайюані та інших містах, і на брак відвідувачів не скаржаться.