НОВИНИ ПЛЮС

12.09.2013

Єврокомісія закликає ЄС не повертатися до Києва спиною

«Не повертатися спиною до України й зміцнювати програму «Східне партнерство» закликав голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу під час промови в Європарламенті про стан справ у ЄС.

Баррозу вважає, що Євросоюз має «зміцнити крихке відновлення своєї економіки» і знизити високий рівень безробіття, особливо серед молоді. Також голова Єврокомісії закликав країни ЄС до тіснішої співпраці перед виборами в Європарламент, що відбудуться наступного року. «Вибори стосуються не тільки Європарламенту, Єврокомісії чи Ради ЄС, тієї чи іншої особистості. Вибори стосуються Європи. Нас оцінюватимуть разом, тож давайте працювати разом заради Європи — з пристрастю і рішучістю. Не забуваймо, що сто років тому, 1914 року, Європа занурювалася в катастрофу війни. А наступного, 2014–го, я сподіваюся, Європа виходитиме з кризи більш об’єднаною, сильною і відкритою», — заявив очільник ЄК. І закликав європейські держави створити банківський союз для належної відповіді на економічні виклики, повідомляє «Євроньюз».

Протести в Туреччині

У Туреччині знову відбуваються масові антиурядові протести. Багатотисячні демонстрації відбулися в Стамбулі, Анкарі, Бурсі, Ізмірі та деяких інших містах. Як повідомляє «Євроньюз», поліція застосувала проти мітингувальників сльозогінний газ і пластикові кулі. У Стамбулі затримали понад 40 демонстрантів.

Акції протесту спалахнули з новою силою після загибелі 22–річного учасника маніфестацій Ахмета Атакана, який помер у ніч на вівторок у лікарні провінції Хатай. Свідки запевняють, що йому в голову влучила граната зі сльозогінним газом, якою правоохоронці намагалися розігнати людей. Версія влади — хлопець втратив рівновагу, коли виліз на дах будинку і хотів скинути на поліцейських сонячну батарею.

Єгипет: серія вибухів на Синаї

У результаті вибуху біля штаб–квартири єгипетської розвідки на Синайському півострові вчора загинули чотири людини, ще більше десятьох отримали поранення. Як повідомляє агенція «Франс пресс», незабаром після цього прогримів іще один вибух на розташованому неподалік військовому блокпосту. Теракти було скоєно в місті Рафах, одна частина якого розташована на єгипетській території, а інша — в сусідньому Секторі Газа. Штаб–квартиру розвідки атакував смертник на замінованому автомобілі, а блокпост, за даними агенції, обстріляли з гранатометів.

Військова влада Єгипту посилила заходи безпеки після спроби замаху на міністра внутрішніх справ Мухаммеда Ібрагіма на минулому тижні, відповідальність за який взяли на себе члени радикального угруповання «Ансар Бейт аль–Макдіс».

Британський віце–спікер опинився в центрі секс–скандалу

Віце–спікер Нижньої палати парламенту Великої Британії Найджел Еванс подав у відставку після звинувачень у скоєнні злочинів сексуального характеру. Як повідомляє Бі–Бі–Сі з посиланням на прокуратуру, Евансу висунуто звинувачення у зґвалтуванні й сексуальних домаганнях. Загалом звинувачення включає вісім пунктів правопорушень, які, ймовірно, були здійснені Евансом у період з 2003 по 2013 рік. Жертвами парламентарія за цей час стали семеро людей.

Подавши у відставку з керівної посади, Еванс заявив, що планує й надалі працювати як депутат і захищатися в суді. Водночас газета «Гардіан» повідомляє, що вчора вранці поліція графства Ланкашир заарештувала його після отримання скарги від двох осіб про сексуальні домагання. Очікується, що перші судові слухання у справі Еванса відбудуться 18 вересня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>