Гнучкість допоможе?

12.09.2013
Гнучкість допоможе?

Ігор Марков.

Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення не позбавляти депутатського мандата лідера партії «Родіна», члена фракції Партії регіонів у Верховній Раді Ігоря Маркова. Проти нього позивався заступник голови Одеської міськради і найближчий конкурент по 133–му округу під час парламентських виборів 28 жовтня минулого року Олексій Гончаренко. У вівторок під час засідання представник Маркова Олександр Казарновський подав клопотання, в якому зазначив, що позивач порушив термін давності, встановлений законом для таких справ. За його словами, позов можна було подати до 22–ї години 27 жовтня 2012 року, а натомість він надійшов майже через півроку. Тож у даному випадку законодавство не передбачає подовження терміну позовної давності.

Розглянувши клопотання, суд вирішив залишити заяву позивачів без розгляду. Нагадаємо, що в лютому — через три місяці після виборів — Вищий адміністративний суд аргумент «строку давності» проігнорував і скасував постанови ЦВК щодо реєстрації народних депутатів Павла Балоги та Олександра Домбровського. Можливо, причина у тому, що поведінка Маркова, на відміну від цих двох, виявилася гнучкішою. Так, минулого тижня він разом із фракцією ПР голосував за «євроінтеграційні» зміни в Кримінально–виконавчому кодексі щодо порядку та умов відбування покарання (надання засудженим права користуватися мобільними телефонами, мати певні грошові суми тощо).

Раніше прихильник «русского міра» неодноразово заявляв, що не голосуватиме за жодні «євроінтеграційні» законопроекти, і скаржився на тиск і переслідування через свою політичну позицію.

Натомість інший опонент Маркова, екс–нардеп Юрій Кармазін, навів доказову базу з висновками МВС про використання в кабінках для голосування 133–го виборчого округу ручок із симпатичними чорнилами, позначки від яких начебто зникли через кілька годин після нанесення. Вчора Вищий адміністративний суд продовжив розгляд позову Кармазіна проти бездіяльності ЦВК щодо виявлених міліцією фальсифікацій на скандальному окрузі. Під час попереднього засідання як свідки були допитані по двоє представників МВС і Центрвиборчкому. Вчора свідчити мав експерт відділу технічної експертизи, документації й почерку Дмитро Мельник, який досліджував на предмет фальсифікації 6038 бюлетенів на 52 дільницях 133–го округу.

Крім округу Маркова, Кармазін дошукується справедливості ще в десяти округах. На запитання Радіо «Свобода», чи має він намір зробити ревізію президентських виборів 2010 року, Кармазін відповів, що судитиметься лише в тих випадках, коли є чіткі дані про сфальшованість. «Підстав вважати, що президентські вибори були сфальшовані, в мене немає», — уточнив він учора в коментарі «УМ».