НОВИНИ ПЛЮС

12.09.2013

Кабмін ухвалив проект держбюджету

Кабінет Міністрів учора на засіданні ухвалив за основу проект державного бюджету на 2014 рік, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Як уточнила перший заступник голови адміністрації Президента Ірина Акімова, проектом передбачено бюджетний дефіцит у розмірі 2,7%, зростання ВВП в розмірі 3% та інфляція 8%.

Опозиція вимагає переформатувати ЦВК

Опозиція вимагає переформатувати склад Центр­виборчкому до перевиборів у проблемних округах, призначених на 15 грудня. Згідно з вимогами Євросоюзу, до Вільнюського саміту «Східного партнерства» Україна повинна була виправити недоліки в законі про вибори народних депутатів. Проте, як заявив на засіданні «круглого столу» нардеп від «Батьківщини» Руслан Князевич, проблеми в законодавстві залишаються, зокрема щодо умов формування виборчих комісій усіх рівнів. Так, склад ЦВК не забезпечує пропорційного представництва парламентських фракцій. Термін повноважень більшості членів ЦВК вичерпується найближчим часом, і якщо комісія не буде переформатована на нових умовах, про її об’єктивність не можна буде говорити протягом найближчих семи років, наголосив Князевич.

Водночас міністр юстиції Олена Лукаш висловила сумніви в тому, що зміни до закону про ви­бори можуть бути внесені найближчим часом. Венеціанська комісія подасть свої зауваження до розробленого Кабміном законопроекту в жовтні, після чого його належить доопрацювати.

Євразійська комісія працюватиме з Україною і після угоди з ЄС

У Євразійській економічній комісії заявляють про готовність співпрацювати з Україною навіть після підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Як повідомляє УНІАН, про це заявив директор Департаменту розвитку інтеграції ЄЕК Віктор Спаський. При цьому він визнав, що підписання угоди з ЄС ускла­днить економічні відносини України з державами Митного союзу. Спаський нагадав, що в рамках співпраці між Україною і ЄЕК підписано меморандуми щодо взаємодії в торговельній сфері, технічного регулювання та статусу спостерігача в ЄЕК. У рамках цих документів можна обговорювати питання зняття взаємних бар’єрів у торгівлі та недопущення «торговельних воєн».

Померла сусідка Тимошенко по СІЗО

Екс–керівник управління КМДА Світлана Макеєва, яка у 2011 році кілька місяців ділила з Юлією Тимошенко камеру в Лук’янівському СІЗО, померла від раку шлунка. У «Батьківщині» серйозно стурбовані цією інформацією, повідомляє прес–служба партії.

«І під час перебування Тимошенко в Лук’я­нівському ізоляторі, і після того в Харкові ми кілька разів били на сполох через появу у лідера опозиції симптомів невідомої хвороби, — нагадують однопартійці екс–Прем’єра, зазначаючи, що «під час спільного перебування в «Лук’янівці» Макеєва періодично харчувалася тим, що було приготовано в СІЗО і що теоретично могла вживати і Тимошенко». У «Батьківщині» не виключають, що хвороба в Макеєвої могла розвинутися через систематичні спроби отруєння, і вимагають негайно провести комплексну діагностику організму Тимошенко «в умовах незалежної від української системи охорони здоров’я клініки».