Які нові можливості дає закон про зайнятість?

12.09.2013
Які нові можливості дає закон про зайнятість?

Під час економічного форуму, в містечку Криниця (Польща).

Минулого тижня у польському містечку Криниця пройшов економічний форум «Перспективи нового світового порядку», де представники різних країн Європи обговорювали, мабуть, найактуальнішу на сьогодні проблему — безробіття серед населення розвинених країн. В ЄС зараз дуже багато людей не може знайти роботу. Чверть населення Греції та Іспанії постраждали внаслідок кризи. Навіть в економічно–розвинених країнах молодь не може знайти роботу. Тому Європа розробила низку заходів, які врахує й Україна. Про заходи щодо зменшення кількості безробітних розказали міністр соціальної політики України Наталія Королевська та голова Державної служби зайнятості Марина Лазебна.

Кількість і якість

Зважаючи на глобалізацію сучасного світу, економічні проблеми в Україні та більшості розвинених країн схожі. Наша молодь, як і європейська, не завжди може знайти роботу після інституту, а жінки після народження дитини втрачають надбану раніше кваліфікацію.

— Проблема зайнятості та створення робочих місць і в Україні, і в Європі, і в інших країнах має схожий характер і причини, — заявила Наталія Королевська. — Ми уважно вивчаємо досвід зарубіжних країн, зокрема ЄС, у сфері зайнятості. І завдяки комплексному підходу до вирішення цієї проблеми в Україні вже сьогодні можна говорити про певні результати. Зокрема, рівень безробіття в Україні за методологією Міжнародної організації праці в I кварталі 2013 року склав 8% проти 8,4% у минулому році. Середній показник безробіття в ЄС за цей період склав 11,4%.

Але незважаючи на те, що ситуація в Україні краща за ту, що склалася в країнах ЄС, саме європейськими принципами подолання безробіття будуть керуватись українські посадовці.

— Особливе значення для Міністерства соціальної політики України має співробітництво та участь в ініціативах ЄС, — каже Наталія Королевська. — Проте основний пріоритет у роботі Мінсоцполітики — реалізація європейських соціальних стандартів в Україні.

Вона також зазначила, що тема євроінтеграції об’єднала політиків всередині країни.

— Прагнучи і надалі розширювати це партнерство, я сподіваюсь на поглиблення співпраці з Генеральним директоратом Європейської Комісії з питань зайнятості, соціальних справ та політики соціальної інтеграції у напрямі зайнятості, соціального захисту та інтеграції й гендерної рівності, — зауважила міністр.

Європейський комісар з ринку праці, соціальних питань і політики соціальної інтеграції Ласло Андор сказав, що у питанні вирішення проблем зайнятості не можна оминати тему умов зайнятості.

— Кількість — не завжди якість, — каже єврокомісар. — У питанні трудових відносин роботодавця та працівника важливо не забувати про умови праці. Вони мають бути закріплені на законодавчому рівні — у Трудовому кодексі.

Наталія Королевська погодилася з колегою та уточнила, що саме через неузгодженість деяких положень Трудового кодексу документ в Україні досі не прийнятий.

Основні напрями

У цілому ж міністр відзначила декілька напрямів, над якими працює її установа, щоб полегшити життя безробітним.

— Ми бачимо основний ресурс для створення нових високооплачуваних робочих місць у сприянні розвитку малого та середнього бізнесу, — розповіла міністр. — Уже сьогодні безробітні, які вирішили відкрити свою справу, мають право на отримання одноразово всієї суми своєї допомоги з безробіття. З початку року понад 10 тисяч безробітних скористалися цією можливістю.

Також відбувається впровадження нових механізмів щодо розвитку ринку праці та стимулювання створення нових робочих місць,­ розроблення нових законодавчих ініціатив у сфері зайнятості. Серед них, зокрема, забезпечення повернення молодих матерів на ринок праці після відпустки з догляду за дитиною.

— Часто у безробіття в Україні — «жіноче обличчя», — заявила Наталія Королевська. — Ще під час відпустки з догляду за дитиною жінка отримає право на безкоштовне підвищення кваліфікації або набуття нової спеціальності.

Не менш важливим, за словами міністра, є сприяння працевлаштуванню молодих спеціалістів у сільській місцевості. Ті, хто вирішить розпочинати свій робочий шлях з села, отримають від держави так звані «підйомні» у розмірі 10 мінімальних зарплат. Крім цього, вони будуть забезпечені житлом на весь термін роботи. І вже через 10 років матимуть право приватизувати його.

Проте якщо отримана у виші спеціальність не передбачає виїзду з міста, роботодавцям все одно буде вигідно працевлаштовувати молодь, бо тоді держава їм компенсує 100% сплати єдиного соціального внеску. До речі, це стосується не тільки молоді, а й інших малоконкурентних категорій громадян. Більше того — у разі створення високооплачуваного робочого місця (зарплата у розмірі 3 мінімальні та більше) роботодавцю також буде компенсуватися ЄСВ, проте тільки половина.

Уже у недалекій перспективі молоді люди, які після закінчення навчання протягом 6 місяців не зможуть знайти собі роботу, отримають право на дотаційне працевлаштування.

Ваучер на навчання

Про конкретні заходи у сфері зайнятості, передбачені новим законом, які діють з початку року, ми поспілкувались з головою Державної служби зайнятості Мариною Лазебною. За її словами, зараз є декілька вдалих законодавчих новацій, якими залюбки користуються українці, які або втратили роботу, або хочуть щось змінити у своєму житті.

Наприклад, сьогодні в службі зайнятості особи, які старші за 45 років, можуть отримати ваучер на суму 11 тис. 470 грн. за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. За цим ваучером можна пройти навчання за новою професією (спеціальністю) або підвищити кваліфікацію. Марина Лазебна вважає, що люди, які користуються цією можливістю, розуміють — це запорука їхньої­ конкурентоспроможності на ринку праці.

— За три місяці ми видали понад 10 тис. ваучерів на навчання,— каже Марина Лазебна.— 50% з них — це ті, хто працює. Цим питанням мали б опікуватися роботодавці, але вони не завжди це роблять. А люди самі розуміють, що кваліфікацію підвищувати потрібно.

За її словами, 60% людей, які бажають вчитися з використанням ваучера,— це громадяни, старші за 50 років. Той факт, що люди і в цьому віці готові займатися власним професійним вдосконаленням, свідчить про певну зміну стереотипів у свідомості українців, прагнення до затребуваності у роботодавця.

З найманця у підприємці

Крім того, починаючи з січня 2013 року, Державна служба зайнятості надає безоплатні консультації всім, хто хоче стати підприємцем. Тому що для відкриття власної справи людина має орієнтуватися в законодавчій базі, податках, знати, як зареєструватись підприємцем, відкрити рахунок у банку тощо. Питанням започаткування власного бізнесу цікавляться як молоді люди, так і ті, хто вже має життєвий досвід.

Консалтингові фірми беруть за свої послуги чималі гонорари, а центри зайнятості надають такі консультації безкоштовно. Якщо потрібно, працівники центрів запрошують відповідних фахівців, які надають ґрунтовну інформацію з різних питань, пов’язаних з організацією власної справи. За словами Марини Лазебної, з початку року такими послугами скористалося вже понад 13 тис. осіб.

Також безробітні, які вирішили стати підприємцями, мають право на отримання одноразово всієї належної їм суми допомоги з безробіття. Ця сума в середньому становить близько 11 тис. грн.

Жінкам і молоді

Як кажуть у службі, багато проблем і з молодіжним безробіттям. І питання тут не тільки у відсутності робочих місць.­ Майже 40% молоді працює не за спеціальністю, а це вже стосується сфери держзамовлення, прогнозування попиту на ринку праці тощо. Молоді люди хочуть бути юристами або економістами, натомість сьогоднішній ринок праці як ніколи потребує робітничих професій. На коригування такого дисбалансу спрямована профорієнтаційна робота, яку Державна служба зайнятості активно проводить серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Для жінок, які будуть виходити з декретної відпустки, на законодавчому рівні пропонується передбачити можливість пройти підвищення кваліфікації. Це має допомогти жінкам оновити знання, вміння та навички та бути затребуваними роботодавцем.

Виплати більше залежатимуть від стажу

І мабуть, головна ініціатива, з якою виступає служба зайнятості, — це посилення страхового принципу. Тобто чиновники вважають, що несправедливо, коли ті, хто має 15–річний стаж, отримують таку саму допомогу з безробіття, як і ті, хто пропрацював усього рік чи два.

— Ми подивилися на світовий досвід, — говорить Марина Лазебна. — І побачили, що там людям, у яких великий стаж, допомагають у першу чергу. Ми хочемо посилити страховий принцип допомоги з безробіття, спрямувати її на тих, кому справді важче знайти роботу. Іншим ми теж допоможемо, за потреби — перенавчимо, але допомога з безробіття буде відповідати терміну праці та сумі зроблених внесків.

У цілому на вже згаданому форумі у Криниці європейські експерти у своїх коментарях до виступу міністра соціальної політики Наталії Королевської позитивно оцінили кроки України у сфері зайнятості.

Тонкощі законодавства

З першого січня 2013 року:

— Людина, яка через відсутність роботи не має заробітку і звернулася до центру зайнятості в пошуках роботи, отримує статус безробітного з першого дня реєстрації в центрі за умови відсутності для неї підходящої роботи.

— Людина може звертатися до будь–якого зручного для її відвідування центру зайнятості — незалежно від зареє­строваного місця проживання чи місця перебування.

— За умови отримання статусу безробітного допомога з безробіття призначається з восьмого дня після реєстрації особи в центрі зайнятості.

— Розмір максимальної допомоги з безробіття для тих, хто, відповідно до законодавства, має на неї право, тепер є єдиним по всій Україні. Раніше він обмежувався середньою зарплатою по регіону, де був зареєстрований безробітний, а тепер дорівнює чотирьом­ прожитковим мінімумам для працездатних осіб, тобто не залежить від зареєстрованого місця проживання безробітного.

Яків ТРЕМБАК