Нас чекають... з обмовками

30.08.2013

Євросоюз цілком готовий до підписання Угоди про асоціацію з Україною і повністю нас підтримує. Тож тільки від української влади і персонально Президента Віктора Януковича залежить, чи цей документ буде підписано. А власне, чи будуть виконані три ключових для його підписання критерії.

Про все це голова голова політради ВО «Батьківщина» і фракції цієї політичної сили у Верховній Раді Арсеній Яценюк заявив у коментарі журналістам по завершенні спеціального засідання комітету в закордонних справах Європейського парламенту щодо ситуації в Україні, який відбувся в Брюсселі.

Три критерії, за словами Яценюка, такі: звільнення лідера ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко, ухвалення нового закону про прокуратуру та нового виборчого законодавства.

Хоча ще зовсім недавно в пресі з’явилися чутки про нібито згоду канцлера ФРН Ангели Меркель підписати Угоду про асоціацію навіть у тому разі, якщо Юлію Тимошенко таки не випустять з–за ґрат. Це спонукало Росію до жорстких кроків у вигляді торговельної війни з Україною, а Банкову — до пом’якшення умов двосторонньої співпраці з ЄС.

Тим часом комітет з міжнародних питань Європарламенту одностайно засудив дії Росії в торговому протистоянні з Києвом. Як заявив голова комітету зі співпраці з Україною Павел Коваль, дії Росії «неприйнятні». Тому Угоду про асоціацію треба підписати ще до вільнюського саміту, якомога швидше.

Українсько–російська торгова війна також стане предметом обговорення на двосторонніх зустрічах у рамках саміту «Великої двадцятки», що відбудеться у Санкт–Петербурзі 5–6 вересня.

НА СХОДІ

А Кремль — проти

Росія й далі гне своєї, переконуючи, що угода про асоціацію між Україною і Євросоюзом для нашої держави несе самі лише негативи, без жодних вигод.

«Для економістів, які спеціалізуються у галузі міжнародної торгівлі, очевидно, що в короткостроковій і середньостроковій перспективі населення України чекають украй важкі часи: доведеться ще тугіше «затягнути пояси», жити в умовах стрімкого зростання безробіття, погіршення торговельного і платіжного балансу країни», — наголосив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич, коментуючи опублікований в інтернеті проект угоди між Україною та ЄС.

Водночас Росія відкидає твердження про те, що Москва змушує Україну приєднатися до Митного союзу, і закликає ЄС не спотворювати суть питання. «Ми не нав’язуємо Україні рішень, їх українське керівництво й український народ повинні прийняти самостійно. Ми керуємося заявами Президента й уряду України про прагнення зберегти й розбудовувати привілейовані, взаємовигідні економічні контакти з державами МС, зміцнювати виробничу кооперацію з ними, не втратити свою частку на нашому ринку», — заявив офіційний представник МЗС РФ.