Не поділили Бога?

28.08.2013

Ще на початку літаРада громадських організацій Умані з нагоди 1025–річчя Хрещення Русі встановила хрест із розп’яттям над ставком, навпроти якого міститься синагога та де традиційно моляться хасиди–паломники. Уманчани пояснили це, мовляв, «тут наша земля і ми маємо повне право на встановлення розп’яття».

Усе було спокійно до середини серпня, але потім на хресті хтось невідомий написав на івриті — «Досить гнівити Бога!». У нарузі над православним хрестом уманчани звинувачують хасидів. Ті, у свою чергу, такі закиди відкидають. «Ми вже попросили правоохоронців охороняти хрест і хочемо встановити там відеокамеру, аби в майбутньому нас у подібному не звинувачували», — заявив віце–президент Благодійного фонду імені рабі Нахмана Шимон Бускіла. За його словами, молитися поряд зi святинями інших релігійних течій хасидам забороняє їхня віра. Тому нині вони шукають інше місце для своєї молитви. Роблять це ще й тому, що побоюються можливих провокацій під час традиційного святкування іудейського Нового року — Рош–ха–Шана.

За його словами, серед тих тисяч паломників, котрі вже незабаром з’їдуться до Умані, можуть бути люди, які не втримаються і пошкодять хрест...

До речі, єврейський Новий рік припадає цьогоріч на ніч iз 4 на 5 вересня. На його святкування до Умані, як очікується, приїдуть більше 25 тисяч брацлавських хасидів. У місті вже готове до прийому паломників наметове містечко, де цього разу можуть розміститися на тисячу осіб більше — до трьох тисяч, організовано шість пунктів харчування, відремонтовано вуличне освітлення і під’їзні дороги, нині вирішується питання щодо санітарної очистки мікрорайону, де традиційно моляться паломники, та закупівлi для їхніх потреб додаткової кількості води. Охорону громадського порядку в місті забезпечуватимуть понад 400 міліціонерів.