Коли старість у радість

22.08.2013
Коли старість у радість

Позитивні люди живуть довше. (з сайта time.kg.)

Українцям ще довго доведеться наздоганяти японців, які живуть у середньому до 82 років. Утім маленький привід для радощів усе ж є: за часи незалежності майже на два кроки (тобто роки) ми стали ближчими до жителів Країни Східного Сонця. Згідно з даними Державної служби статистики, середня очікувана тривалість життя при народженні зросла з 69,3 року в 1991 році до 71,15 року у 2012 році відповідно. Проте, як повідомляє Центр громадянського представництва «Життя», відчутного прогресу було досягнуто лише протягом останніх років, оскільки у 1997—2008 роках тривалість життя українців залишалася у межах 67,91—68,33 року. Найстрімкіше тривалість життя збільшувалася у 2009—2011 роках — з 68,27 до 71,02 року.

Прикметно, що тривалість життя чоловіків зросла на 3,4 року, а жінок — на 1,6 року. Як показує аналіз, зростання тривалості життя відбулося переважно за рахунок зменшення смертності серед людей працездатного віку, а також завдяки зменшенню смертей, пов’язаних із вживанням алкоголю та тютюну.

«Суттєве зменшення смертності в Україні у 2008—2011 роках було зумовлено позитивними змінами способу життя (скороченням споживання алкоголю і тютюну, змінами структури харчування населення на більш здорову) серед людей працездатного віку, — повідомляє відомий нейрохірург, очільник коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», екс–міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. — Ці зміни були викликані як економічними факторами (кризою), так і зростанням акцизів і цін на алкоголь i тютюн».

«Рецепт тривалого способу життя досить простий. Це рух, здорове харчування, відмова від шкідливих звичок, уникання стресів, регулярні профілактичні огляди в лікаря, — каже «УМ» київський лікар–терапевт Тетяна Сольська. — Якщо дотримуватися цих простих правил, організм віддячить вам довгою і приємною старістю. Доведено, що позитивно налаштовані люди, які не тримають у серці зла, образ, негативу, живуть набагато довше. З власної практики помітила: є люди, які в 55—60 років оббивають пороги лікарів, вишукуючи в себе різні болячки, — то в них там болить, то там «стріляє», а там ниє. А є 80–річні дідусі й бабці, які сповнені енергії й любові до життя, — і це дозволяє їм чудово почуватися навіть у такому солідному віці. Додам, що курців і любителів піднімати настрій за допомогою спиртного серед представників останньої категорії майже немає. Тому робіть висновки, панове».

В Україні за останні п’ять років найнижчі показники середньої тривалості життя спостерігаються у Донецькій (67,9) та Дніпропетровській (68,01) областях. Саме в цих двох регіонах, наголошують у коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», рівні поширеності куріння були найвищими (за даними опитувань домогосподарств, які щорічно проводить Держкомстат). Так, за останні п’ять років поширеність куріння в цих двох областях перевищувала 27 відсотків при середньому показнику по Україні 23 відсотки.