Знову газова атака?

13.08.2013
Знову газова атака?

Будинок пiсля вибуху газу залишився непридатним для проживання.

Епіцентр вибуху знаходився на шостому поверсі, у квартирі №318 по вулиці Шевченка, 4. Обрушилися міжповерхові перекриття між трьома поверхами, а також частково фасадна стіна будинку. Загалом же зруйновано 9 квартир: шість на шостому поверсі, по одній на 4–му, 5–му і 7–му поверхах. Крім того, вибуховою хвилею вибиті віконні та балконні рами ще у двох під’їздах і навіть сусідніх будівлях.

Завдяки рятувальникам було врятовано вiсiм осіб, серед яких троє дітей. В одній із квартир бійці ДСНС знайшли чоловіка 1945 року наро­дження без ознак життя, пізніше з–під завалів дістали 73–літню жінку. Жертвами аварії на Шевченка, 4 вже стало двоє луганчан. Ще десятеро постраждалих — у лікарні, одна з них, 12–рiчна Валерія Меркулова, у важкому стані. У дівчинки відкрита черепно–мозкова травма і скальпована рана голови.

«Дівчинка наразі у комі, вона підключена до штучної вентиляції легенів. Стан інших трьох дітей на сьогоднішній день поліпшився. Усі вони отримують необхідну допомогу і медикаменти», — повідомив під час брифінгу міський голова Луганська Сергій Кравченко.

За словами мера, попередня сума збитків становить 2,5 мільйона гривень. Однак остаточну оцінку збитків, власне, як і причини аварії, встановить комісія з розслідування причин вибуху. За її висновками також буде прийнято рішення про надання матеріальної допомоги потерпілим.

«Є сім’ї, які залишилися без житла, одягу, без усього. Ми, безумовно, надаватимемо допомогу, все що потрібно», — заявив Сергій Кравченко. Поховання загиблих також узяла на себе мерія міста.

Щодо причин аварії, то думки експертів і спеціалістів різняться. Зокрема, глава Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк вважає, що причиною вибуху стало порушення норм використання побутового газу, та ініціює масові перевірки газового господарства регіону. «Спеціалісти, які працюють на місці події, ймовірними причинами вважають порушення техніки безпеки при використанні газу, неправильну експлуатацію газової плити чи несанкціоновано встановлений газовий котел.

Версію, що причиною ви­буху став витік газу, вже спростував голова правління ПАТ «Луганськгаз» Сергій Кузьменко. «Ознак, що причиною вибуху став природний газ, не виявлено, — йдеться у повідомленні ПАТ «Луганськгаз». — Коли газ вибухає, він горить. Але при вчорашньому вибуху горіння не було. Зате у квартирі знайдено балон із пропановим газом».

Як стало відомо, господар квартири №318, де буцімто був епіцентр вибуху, в момент пригоди перебував на дачі в Новоайдарівському районі. Пан Пархоменко стверджує, що жодних проблем із газовими комунікаціями в його помешканні не було. Однак сусіди розповіли, що в його квартирі проводився ремонт. Про те, що у квартирі №318 проводилося несанкціоноване перепланування, розповів і перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Григорій Семчук.

«Господар зруйнував стіни, хоча перед плануванням мав бути складений проект, розроблений інженером і погоджений iз низкою інстанцій. Тоді б ми могли пред’являти претензії проектувальнику», — сказав пан Семчук.

А тим часом постраждалим запропоновано тимчасове житло в гуртожитку Луганського національного університету. На такий крок зголосилися 72 людини, інші «безхатченки» проблеми з тимчасовим помешканням вирішують самостійно.

Для ліквідації наслідків вибуху було залучено 79 рятувальників ДСНС і 21 одиниця техніки. Всього ж на місці пригоди працюють 164 людини. Тривають роботи з розбору завалів і закріплення будівельних конструкцій.

Експерти вважають, що ремонтно–відновні роботи в зруйнованому будинку проводити можна.

У свою чергу, прокуратура Луганської області повідомила, що за фактом вибуху порушено кримінальну справу. В даний час ведеться досудове розслідування. Стаття кваліфікується як «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки». Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до восьми років, зазначили в прокуратурі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>