Дратуєтесь? Не їжте!

06.08.2013

Аюрведа — давньоіндійська методика, яка допомагає максимально оздоровити душу і тіло. З санскриту це слово перекладається як «наука життя». У ній важливе місце посідає профілактика хвороб, дотримання здорового способу життя та зближення з природою. Всесвітня організація охорони здоров’я визнала Аюрведу найефективнішою системою альтернативної медицини. Ось 10 основних принципів харчування згідно з давньоіндійським вченням.

Готуйте самі. У час фастфудів ця заповідь неабияк актуальна. Важливо готувати самим і їсти свіжу, щойно приготовлену їжу. Ніколи не піддавайте її термічній обробці повторно. Готуйте лише в доброму настрої. Якщо гніваєтеся чи образилися на когось — не варто взагалі куховарити.

Вживайте натуральні продукти. Наш організм потребує живого харчування: вживайте натуральні фрукти, овочі й цільні зерна. Вони містять ензими, які потрібні для засвоєння їжі. Не готуйте із заморожених та консервованих продуктів — вони неживі. Вживайте якомога більше сирих продуктів, адже під час термічної обробки втрачаються і смак, і аромат.

Харчуйтеся, коли зголоднієте. Їжте, коли відчуваєте голод. Організм краще за вас знає, коли треба підживитися. Але це не означає, що потрібно переїдати. Єдине часове обмеження щодо харчування за Аюрведою: не варто їсти до 8–ї години ранку.

Поєднуйте продукти правильно. Травлення поліпшується залежно від того, наскільки правильно ви поєднуєте продукти. Згідно із вченням, фрукти, крохмаль, білки й жири потрібно вживати окремо в різний час дня. Молоко і йогурт слід пити окремо від цитрусових і кислих фруктів. Фрукти не їжте разом з картоплею. Диню ніколи не поєднуйте з іншою їжею.

Влаштовуйте розвантажувальні дні. Раз на тиждень варто відпочити від важкої їжі. Влаштовуйте розвантажувальні дні регулярно, і ви швидко звикнете до такого режиму.

Включіть до свого раціону 6 смаків. Солодкий, солоний, кислий, гострий, в’яжучий і гіркий — усі ці смаки мають бути в кожному вашому прийомі їжі. Не варто харчуватися продуктами з одним і тим самим смаком щодня. Насолоджуйтеся всім розмаїттям їжі.

Пам’ятайте про спеції. Прянощі і спеції індійської кухні дуже корисні для організму. Вживайте їх якомога частіше, але згідно з рецептами цієї кухні.

Прислухайтеся до своєї інтуїції. Ваш організм вимагає саме тієї їжі, якої найбільше потребує. Корисні продукти мають сподобатися вашому організму. При цьому не варто забувати про улюблені страви — вони дарують радість і комфортний психологічний стан. Згадайте, що ви їсте, коли в доброму гуморі, і готуйте собі саме ці страви.

Харчуйтеся в доброму настрої. Не варто поспішати і дратуватися. Їжте спокійно й розмірено. Якщо не можете позбутися негативних думок, відмовтеся від їжі.

Не поспішайте. Це одне з найголовніших правил харчування. Їжте поволі, тоді ваша травна система буде в чудовому стані, засвоїть корисні елементи їжі й виведе токсини.