Дзвін про «Вітіну» тисячу

25.07.2013
Дзвін про «Вітіну» тисячу

Для тих, хто слідкує за виступами й обіцянками представників нинішньої влади, не є новиною, що далі збираються виплачувати компенсації колишнім вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР — не більше тисячі кожному, хто в установленому порядку зареєструється в Ощадбанку й матиме потрібні підтвердження колишніх вкладів. Соціальну ініціативу, яку почали називати не інакше, як «Вітіна тисяча», видав сам гарант на початку минулого року, коли уже помітно впав його рейтинг й усі активно готувалися до парламентських виборів. Потім, ще у травні 2012–го, тоді міністр соціальної політики Сергій Тігіпко озвучив, що виплати продовжуватимуться до кінця 2015 року.

Хоч «біло–блакитна» команда від початку відхрещувалася від того, що виплата знецінених вкладів — це передвиборчі задобрювання електорату, історія повернення цих боргів дає змогу чітко прослідкувати амплітуду рухів можновладців, які понад усе зацікавлені утриматися на владному олімпі. Минулого року, коли йшла боротьба за депутатські мандати, за даними Ощадбанку, його установи провели компенсаційні виплати 5,3 млн. вкладників та спадкоємцям вкладників на загальну суму понад 4,5 млрд. грн. Утім у 2013–му — не видали ще жодної копійки. Офіційно, бо не було відповідного розпорядження Кабінету Міністрів. Донині видавати його було не логічно — політичних дивідендів влада і безпосередньо нинішній гарант отримали б менше. Але таке розпорядження й одночасно зміни до Держбюджету, за інформацією з різних джерел, уже готують. Бо відпочинуть Президент і Прем’єр, злетяться на чергову сесію у Верховну Раду народні депутати — і фактично розпочнеться гонка за президентське крісло–2015. Соціальна тисяча — не казна–які гроші, але для пенсіонерів, які не можуть звести кінці з кінцями, буде відчутною підмогою. Таке задобрювання виборців за рахунок держбюджету — прерогатива лише одного кандидата у президенти.

За раніше озвученою Мінфіном інформацією, загальний обсяг заборгованості держави з компенсації вкладів Ощадбанку СРСР — 116, 7 млрд грн. (За Законом «Про державні гарантії повернення вкладень громадян», початковий обяг заборгованості — 131,96 млрд грн. Перший етап виплат, ініційований тоді Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко, відбувся у 2008 році). Яку загальну суму збираються виплатити з Держбюджету до кінця 2013–го, невідомо. Хоча, можливо, поки що обійдуться лише інформаційними хвилями, а реальні гроші прибережуть до 2014–го. У будь–якому випадку, вкинуті в обіг «Вітіні» тисячі сприятимуть зростанню інфляції.