Окремими колонами

24.07.2013
Окремими колонами

Створення в країні Єдиної помісної православної церкви — такого завдання не ставить перед собою держава Януковича. Протегуючи одній конфесії — УПЦ Московського патріархату, — офіційна влада залишає на узбіччі своєї уваги інші конфесії. Вони, власне, стали пасинками і в контексті офіційних віншувань 1025–річчя Хрещення, де з «головним хрестом» виступає російський патріарх Кирил.

«УМ» поцікавилася, як християни інших конфесій вшановуватимуть ювілей Хрещення Русі.

«Окрім урочистої Божественної літургії у Андріївському соборі, яку очолить Блаженнійший Мефодій, ми не плануємо ніяких заходів, — розповів «УМ» архієпископ житомирський Володимир (Українська автокефальна церква). — Ми думали про хресну ходу, але потім вирішили скасувати її, тому що в цей самий час там будуть представники інших конфесій».

Ділити широкий хресний шлях з іншими церковниками УАПЦ не хоче через можливість провокацій. «Наприклад, нас можуть звинуватити у посяганні на святині. Або ж назвати зрадниками у зв’язку з переходами до УПЦ (КП), — припускає архієпископ Володимир. — У цей день ми хочемо мирно молитись Богу, тому і не виходитимо за межі Андріївського собору».

На рахунок пишних святкувань, які влаштовує Московський патріархат, отець Володимир відповідає стримано й ухильно: «Все мусить бути за Законом Божим. Ми поважаємо це свято, але пам’ятаємо, що основоположником української православної церкви є все ж таки Андрій Первозванний, хоча і Володимир був великим просвітителем нашого народу».

А УПЦ Київського патріархату проведе і Божественну літургію в Києві , і хресну ходу, так би мовити, паралельно офіційним врочистостям.

«Основні заходи до річниці ми провели раніше. Цій темі була присвячена конференція, а також Помісний собор, — розповідає «УМ» архієпископ Євстратій, голова інформаційного управління УПЦ КП. — Що стосується конфесійних заходів, ми проведемо молебень біля пам’ятника св. Володимиру, після нього паломники з усієї України матимуть можливість підкріпити сили на території Михайлівського монастиря, туди ми для виступу запрошуємо церковні хори. Якщо говорити про державні заходи, то патріарх Філарет відвідає їх, незважаючи на будь–які заяви патріарха Кирила, які я вважаю елементарною невихованістю гостя. Чомусь коли Філарет брав участь у рукоположенні Кирила у єпископи, то в нього не було питань, а зараз він не хоче зустрічатись із патріархом УПЦ Київського патріархату».

Пишні святкування річниці Хрещення Київської Русі, на думку архієпископа Євстартія, мають на меті пропагування ідеї «руского міра»: «Певен, цього разу ми нічого нового від Кирила не почуємо. Він, як завжди, говоритиме про спільну купель, історичну Русь, намагаючись таким чином прив’язати російську історію до історії Київської митрополії і спотворити історичну правду».

Вшанують дату і українські греко–католики, за своєю традицією, яка наближена до історичного календаря — 11—18 серпня. Глава Української греко–католицької церкви архієпископ Святослав (Шевчук) наголошує, що святкування в липні двох подій — пам’ять про рівноапостольного князя Володимира та річницю Хрещення України–Русі є традицією Московської церкви. «Об’єднання цих двох подій відбулось в Російській імперії лише на 900–ліття святкування Хрещення Русі — в 1888 році та мало на меті підкреслити державний характер релігії московського православ’я і претензії Москви на спадщину Київської Русi», — нагадує владика. У час святкувань відбудеться багатотисячна проща до Києва греко–католиків з усієї України та з багатьох країн світу.

Спілкуючись по–братньому з Вселенським патріархом Варфоломієм, предстоятель УГКЦ повідомив йому, що українські греко–католики радо вітатимуть його на святкуванні річниці Хрещення, адже «Церква Греко–католицька вважає Церкву Константинополя матірною Церквою».

Нагадаємо, що Папа Франциск призначив кардинала Аюдріса Юзаса Бачкіса, вислуженого архієпископа Вільнюського, своїм спеціальним посланцем для участі у святкуваннях 1025–річчя Хрещення Русі–України, 11—18 серпня у Києві.

 

БУДМАЙДАНЧИК

Попов хоче реконструювати Володимирську гірку за 82 млн.гривень

Ще не відзначили 1025–річчя хрещення, а Київ уже дбає про фінансування наступної «круглої» дати. Володимирську гірку та місцевість біля колони Магдебурзького права столична влада хоче реконструювати. Ціна питання — 82 млн.гривень. Про це повідомив заступник голови Київської міськдержадміністрації Михайло Кучук, передає УНІАН. За його словами, «покращенню» підлягають 10,4 га київських схилів, роботи планують завершити за два роки.

Тим часом досі тривають опоряджувальні роботи до нинішніх урочистостей. Голова КМДА Олександр Попов проінформував, що цьогоріч міська казна виділила на благоустрій гірки, сходів до неї та колони Магдебурзького права 18 млн. гривень. Зокрема, для укріплення Володимирської гірки, як кажуть у КМДА, «на багато років», було забито 64 сваї.

  • Повернення церкви

    До останнього — не вірилося. Не сподівалося, що люди, які десятиліття не ходили до старої церкви, прийдуть до нової. Але сталося. У день першої служби Божої (цьогоріч на Трійцю) в новозбудованій Свято-Покровській церкві в селі Літки, що на Київщині, ледь умістилися всі охочі. А церква велика, ошатна. >>

  • Пристрасті навколо храмів

    На День Конституції їхав у своє рідне село Куликів, аби у тамтешньому храмі на сороковий день віддати належне пам’яті свого родича Василя. По дорозі з Кременця згадував дні нашого спілкування... Водночас не міг позбутися невдоволення, що мушу переступити поріг церкви Московського патріархату. >>

  • Речники кривавого «миру»

    Інцидент 8 травня («УМ» про нього вже писала), коли три найвищі чини УПЦ Московського патріархату«вшанували сидінням» захисників своєї і їхньої Батьківщини (серед яких половина загиблі) — спричинив хвилю шокового здивування і обурення. >>

  • Таємний фронт

    Щодня ми бачимо реальні воєнні дії, які здійснює Росія проти України — обстріли «Градами», артилерійську зачистку мирних населених пунктів. Ми знаємо про «гуманітарну допомогу» з Росії, неспростовні факти постачання Кремлем на Донбас військової техніки та боєприпасів. Як даність уже сприймається інформація про регулярні російські війська на окупованих територіях. >>

  • Скарбниця мощей

    Якби не повість Івана Франка «Борислав сміється», включена до шкільної програми, навряд чи багато пересічних українців дізналися б про невелике місто нафтовиків на Львівщині, де нині мешкає 35 тисяч осіб. Хоча насправді це — особливий населений пункт, єдиний у світі, побудований на промисловому нафтогазовому та озокеритному родовищах із численними джерелами мінеральних і лікувальних вод. >>

  • Після Пасхи — до єднання

    Цього року Великдень відзначали в один день усі християни. А всі православні церкви України, судячи з усього, ще й ідейно «майже разом». Адже Україна стоїть на порозі очікуваного, вимріяного і такого потрібного акту — об’єднання православних церков у єдину помісну Українську церкву. >>