Я там був, по бороді текло...

10.07.2013
Я там був, по бороді текло...

Авторка книги «Магiя українцiв вустами очевидця» Лiлiя Мусiхiна знає, як приготувати спотикач. (з власного архiву.)

Влітку не так хочеться їсти — як пити. Тому тема напоїв була головною і на кулінарних майстер–класах від письменників на десятому етнографічному фестивалі «Країна мрій».

Спотикачі

«Бо я панського роду, п’ю горілочку, як воду!» Це — цитата з жартівливої української народної пісні, хоча насправді, як пояснила письменниця Лілія Мусіхіна, яку ще називають магом сучасної літератури, українці пили мало. «Боплан писав, що козаки ніколи не були такими п’яними, щоб не могли продовжити пити далі. Пили, але що?.. Вино. Трав’яні настоянки, і пили ледь не краплями, розведене — коли багато. Мені розповідали про відбування весілля однією пляшкою! От сьогодні буду про це розповідати!». З цієї веселої ноти розпочалася кулінарно–літературна частина цьогорічного фестивалю «Країна мрій», який відбувся цими вихідними. І оскільки він проходив у купальські дні, то і забарвлення мав відповідне — магічне, загадкове, приворожуюче.

У меню письменників цього разу переважали освіжаючі, з легким п’янким ефектом, напої і страви «з родзинками», які мали бути в купальські дні смачними і трохи магічними одночасно. Акцент у першу чергу робився на ворожінні. «Є дуже цікаві народні варіанти привернення уваги хлопців до дівчини за допомогою свяченої тої, — розповіла перед початком приготування свого напою Лілія Мусіхіна, авторка книги «Магія українців вустами очевидця». — Збираючись на молодіжну вечірку, дівчата і в наші дні висмикують квіточку тої з маковійки і кладуть її в черевичок, примовляючи: «Кладу тою під п’ятою, ані всиджу, ані встою», — це щоб хлопці запрошували її на танок, або: «Кладу тою під п’ятою, з ким захочу — з тим постою», — щоб постояти з коханим». А тим часом письменниця готувала «Спотикач на травах». Треба сказати, що вона стількох людей розпитала про звичаї–обряди і стільки перечитала наукової літератури, що її рецепт спотикача вже можна сприймати як цілком дієвий спосіб привертання до себе уваги. Правда, горілка на травах була приготовлена заздалегідь, оскільки вона має довго настоюватися, але рецепт Лілія розказала детально. Отож треба взяти по жмені свіжих трав: м’яти, меліси, подорожника, ехінацеї, цвіту липи, листя смородини; вимити, висушити, подрібнити і залити 0,5 літра горілки. Залишити на тиждень, щодня стрясаючи посудину. Наприкінці зварити сироп зі 100 г цукру і 50 г води, процідити горілку, змішати з цукровим сиропом, ще раз процідити — і вже можна, бажано малими дозами, пити.

Ще один цікавий рецепт спотикача — з кавою. Щоб такий зробити, потрібно 2 склянки горілки, 5 столових ложок меленої кави, півтора літра води, 2 склянки цукру і пакетик ваніліну. У холодній воді потрібно впродовж доби настоювати мелену каву, затим процідити, додати ванілін і прокип’ятити. Потім додати цукор і, помішуючи, варити на повільному вогні хвилин 15. Знову процідити і додати горілку. Поставити на повільний вогонь, але цього разу не доводити до кипіння. Розлити в пляшки і зберігати в темному місці.

Солодкі афродизіаки

За компанію з Лілією поетеса Леся Мудрак готувала цукерки–афродизіаки, це щоб відразу і закусити, і найкращі бажання пробудити. Цукерки — лиш із корисних інгредієнтів, смачні й дуже оригінальні. Як і сама авторка цієї смакоти, яка не стомлювалася повторювати, що будь–яка секунда на кухні — це політ душі, кохання і творчість. Отож цукерки: візьміть 200 г розтертого маку, подрібнених горіхів (які ви вподобали), 3 столові ложки манної крупи, 200 г меду, розігрійте всю цю суміш, але не доводьте до кипіння. Додайте насіння: соняшнику, кунжуту, гарбузове. Скачайте кульки і дайте їм застигнути. (Загалом це має тривати години дві. Втім гості «Країни мрій», не чекаючи, змели зі столу всі цукерки в гарячому вигляді — і були безмежно задоволені).

Оливка–родзинка з шампанським

У полудневу спеку був сприйнятий «на ура!» м’ятний ігристий напій iз лаймом, який готувала письменниця Вікторія Гранецька, авторка книжок «Мантра–Омана» і містичного трилера «Тіло ТМ». Готується охолоджуючий напій iз лимонного соку (1 літр), меду (0, 5 літра), м’яти (5 великих гілочок), шампанського (на пропоновану порцію — 4 пляшки, але хто хоче приготувати безалкогольний напій, може замінити вино сильногазованою мінеральною водою) і оливок (для прикрас). Отож для початку змішайте мед із лимонним соком і додайте 3 гілочки помитої м’яти. Залиш­те хвилин на 20 настоятися. Тим часом ріжте лайм на кружечки і розкладайте по одному в келихи. Туди ж покладіть по кілька листочків свіжої м’яти. Насамкінець відкривайте шампанське і долийте в сік iз медом. Розмішайте обережно, щоб не зникли бульбашки. Розлийте в келихи і додайте в кожен по кілька кубиків льоду. Прикрасьте коктейльною парасолькою, на яку наколіть по одній оливці. Це — «родзинка» напою, яка має бути в кожній людині, в кожному виробі, і, звичайно — в кожній книжці.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>