Запалюй літо

04.06.2013
Запалюй літо

Що послухати?

Лана Дель Рей

10 червня, Палац «Україна»

Ретро–діва з голосом Ненсі Сінатри цього року вирушила у своє перше світове турне. Будучи на музичній сцені лише рік, Лана вже збирає повні стадіони, отримує музичні нагороди та записує саундтреки до касових хітів, як–то «Великий Гетсбі» База Лурмана. Турне з однойменною назвою першого альбому Вorn to die Лана розпочала ще на початку квітня з Гамбурга, а між концертами встигла відвідати Канн, де було презентовано «Гетсбі».

З подробиць київського райдеру Лани стало відомо, що на сцені вона співатиме на тлі декорації напівзруйнованого маєтку 1930–х років. У своїх вимогах співачка не надто вибаглива: за контрактом, у гримерці мусить бути два столи, дзеркало на повний зріст, яскраво освітлений туалетний столик, праска і прасувальна дошка.

 

Depeche Mode

29 червня, НСК Олімпійський

Культовий гурт iз Британії задає тон сучасній електроніці вже понад 30 років. Довгоочікуваний тур Delta Machine Tour, приурочений до виходу нового альбому — ще один доказ того, що старіння «депешам» не загрожує. 4 травня музиканти розпочали свою музичну ходу містами Європи. Грандіозне шоу вже побачили у Ніцці, Тель–Авіві, Софії, Малакасі, Бухаресті та Будапешті. Очевидці концертів обнадіяли українців, котрі лише готуються приймати Depeche Mode у Києві — у рамках турне музиканти виконують не лише новий альбом або ж обов’язкові хіти, як–то Personal Jesus, Enjoy The Silence, Never Let Me Down Again, I Feel You, Walking In My Shoes, а й композиції, що не лунали наживо зі сцени 7—10 років.

 

Motorhead

28 липня, Палац спорту

Засновники музичного напряму хард–н–хеві, легендарні рокери з Британії нарешті дадуть перший концерт в Україні. Світова слава до них прийшла ще на початку 1980–х. Тоді музиканти захопили вершину британських чартів дебютним альбомом Ace of spades. За багаторічну кар’єру та більш ніж 20 студійних релізів Motorhead справедливо посідають перше місце у «Залі слави музики в стилі хард–н–хеві» Великобританії. Черговий альбом невтомних рокерів побачив світ у вересні 2012 року та мав назву The World Is Ours, Vol 2’and, що ідейно продовжив лінію попередньої пластинки The Wоrld Is Yours. Наразі  музиканти розпочали світове турне, в список міст якого нарешті увійшла столиця України.

 

The Killers

2 липня, Палац спорту

Рокери з Лас–Вегаса, попри багаторічну історію існування гурту (він утворився в 2001 році), не поспішають радувати прихильників новими дисками, щоразу працюючи над пластинкою по 2–3 роки. Новий, четвертий за рахунком, студійний альбом Battle Born «кілери» презентували ще восени, а масштабний тур розпочали з Белфаста. Перед візитом до України музиканти відіграють грандіозне шоу на 90 тисяч глядачів на стадіоні Уемблі у Великобританії. Щодо самого концерту, то The Killers обіцяють світлове шоу та понад дві години свіжого матеріалу укупі з відомими хітами. Інтерес українців підживлюється ще й тим, що до нас гурт зі світовим ім’ям завітає вперше.

 

Що подивитись?

Кінофестиваль «Німі ночі»

21—23 червня, Морський вокзал, Одеса

«Німі ночі» є міжнародним фестивалем німого кіно та сучасної музики і, за словами організаторів, найбільшим фестивалем німого кіно в Центрально–Східній Європі. Фестиваль проходитиме вже вчетверте. Цього року під нічним небом Одеси на морському причалі організатори покажуть 5 класичних стрічок німого кінематографа, серед яких українські фільми «Укразія» (1925) та «Хліб» (1930), а також чеська драма «Крейцерова соната» (1926), американська мелодрама «Патсі» (1928) та класика німецького експресіонізму «Остання Людина» (1924). Покази відбуватимуть у живому музичному супроводі колективів з України, Росії, Польщі, Чехії та Білорусі.

 

Відкрита Ніч

Із 6 на 7 липня, художня галерея АРТ–Причал, Київ

Цей фестиваль — мало не найменший у світі: він триває лише одну коротку літню ніч. За 17 років існування фестивалю, що його організував режисер Михайло Іллєнко, локальний перегляд українських короткометражок переріс у всеукраїнську «акцію»: нині «Відкрита Ніч» відбувається у кількох містах України одночасно. У шістьох годинах програми вміщено близько 35 короткометражних фільмів молодої генерації режисерів. Близько четвертої ранку професійне журі оголошує переможців у кількох категоріях.

 

Одеський міжнародний кінофестиваль

12—20 липня, Театр музичної комедії,

Потьомкінські сходи, Одеса

Наймасштабніший український кінофорум за три роки існування зайняв щабель нарівні зі старшим колегою — міжнародним кінофестивалем «Молодість». Стрімкий злет популярності ОМКФ обумовлений не лише насиченою програмою, а й свіжими надходженнями з фестивальних майданчиків інших країн та великою кількістю іменитих гостей. Так, цьогорічний кінофорум відвідають режисери Йос Стеллінг, Роджер Коман, Іржі Менцель. Відкриватиме фестиваль Емір Кустріца у компанії колективу NO SMOKING ORCHESTRA. Серед заявлених показів — володар останньої Золотої пальмової гілки «Життя Адель» Абделатифа Кешиша, нова стрічка Франсуа Озона «Всього 17», англомовний дебют «Стокер» корейського режисера Пак Чхан Ука, останній фільм Софії Копполи «Елітне товариство» тощо.

 

Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz–Art

23—28 липня, Палац Мистецтв, Львів

Своє фестивальне життя компанія Wiz–Art розпочала ще у 2008 році. Тоді кінофорум мав назву «Міжнародний фестиваль візуального мистецтва», та вже у 2010 став першим в Україні фестивалем, що спеціалізується на короткому метрі. Фест щороку демонструє понад 100 найсвіжіших короткометражок з усього світу. Окрім конкурсної та позаконкурсної міжнародної програми, є секція сучасного українського короткометражного кіно під гаслом «Плачте, але знімайте!». Окрім гран–прі, основні нагороди отримують переможці у трьох номінаціях: найкращий ігровий фільм, найкращий анімаційний фільм, найкращий експериментальний фільм. У 2013 році, в рамках шостого за рахунком фестивалю Wiz–Art, буде запроваджена окрема нагорода для найкращого українського фільму.

 

Де потанцювати?

Stare Misto

8–9 червня, стадіон «Україна», Львів

Стартуючи у 2007 році як місцевий концерт зi львівськими гуртами, до сьогодні рок–фестиваль, організований «Першою приватною броварнею», може похвалитись такими хедлайнерами, як «ВВ», «Океан Ельзи», Gogol Bordello, Емір Кустуриця, Горан Брегович, IAMX. У 2012 році Stare Misto поступилося місцем Євро і не організовувало жодних концертів. Та вже цього року фестиваль повертається з новими іменами у рядку хедлайнерів: тут виступатимуть американські рокери Kaiser Chiefs, англійський тріп–хоп гурт Archive, ДДТ.

 

Країна Мрій

6—7 липня, Співоче поле, Київ

Щорічний етнічний фестиваль цього року святкуватиме своє десятиріччя. З цього приводу його організатор та ідейний натхненник Олег Скрипка обіцяє грандіозне гуляння. Окрім музичної секції, традиційно всі бажаючі зможуть спробувати себе у ролі майстрів iз глини, дерева та соломи. На літературній сцені зустрінуться письменники, а під завісу фестивалю грандіозне шоу всім присутнім подарують «Воплі Відоплясова».

 

The Best City.Uа

12—14 липня, парк відпочинку

«Новоселиця», Новомосковський район,

Дніпропетровська область

Фестиваль рок–музики The Best City.Uа мав хороший старт минулого року. На перший за рахунком збір прихильників року зібралось понад 45 тисяч людей, а серед зірок сцени були такі світові гурти, як Evanescence, The Rasmus, White Lies. Цьогоріч організатори не опускають планку, серед учасників — легендарні Scorpions, Guano Apes, Hurts, «Сплін», «Мумій Тролль», «ТНМК», «ВВ» тощо. На допоміжних сценах буде розкрутка молодих та маловідомих гуртів. Рок–фестиваль The Best City.Uа називають наймасштабнішим музичним дійством України.

 

Арт–Поле

10—14 липня, село Уніж,

Івано–Франківська область

Фестиваль музики, ленд–арту та перформансу виник у 2009 році як наступник фестивалю «Шешори» (2003—2008). Відтоді «Арт–поле» помандрувало Україною, осідаючи то на мальовничих полях села Воробіївка Вінницької області, то на Куяльницькому лимані Одещини. У 2011 році «Арт–Поле» повернулось на батьківщину — у Івано–Франківську область. Окрім музичної сцени, протягом п’яти днів мешканці фестивалю ( а гості тут живуть у наметовому містечку) матимуть змогу відвідати десятки майстер–класів у галузі різноманітних ремесел, співу й танців. Традиційно фестиваль відвідує чимала кількість представників сучукрліту. Родзинка фестивалю — сцена на воді, де виступають музиканти.