Така євразійська весна

30.05.2013
Така євразійська весна

Віктор Янукович (ліворуч) на засіданні ради в Астані. (Уніан.)

Меморандум про отримання Україною статусу спостерігача в Митному союзі буде підписано в Білорусі вже завтра, 31 травня. Про це заявив Віктор Янукович після засідання президентів Казахстану, Росії, України й Киргизстану в Астані, де відбулося засідання Вищої євразійської економічної ради на рівні глав держав. Відтак стало зрозуміло, яке рішення «висиділи» Янукович і Путін під час утаємничених переговорів у Сочі минулої неділі.

Меморандум на завтра

«Я хочу сказати, що меморандум про участь України в роботі Митного союзу буде підписаний у найближчі дні на саміті СНД у Мінську Прем’єр–міністром [Миколою Азаровим]», — поінформував Віктор Янукович.

У свою чергу лідер Казахстану Нурсултан Назарбаєв зачитав спільну заяву президентів країн МС (Росія, Казахстан, Білорусь) про те, що вони підтримують намір України стати спостерігачем у цій організації. «Україна висловила намір отримати статус спостерігача в нашій роботі як у Митному союзі Єдиного економічного простору, так і в майбутньому Євразійському економічному союзі... Ми їх намір підтримали і прийняли відповідне рішення», — розповів господар саміту в Астані.

Євразійський економічний союз (ЄАС), ідею якого ще в 1994 році запропонував незмінний казахстанський президент Назарбаєв, заплановано зробити ще більш інтеграційним об’єднанням, ніж нині є Митний союз ЄЕП.

Головною метою вчорашнього зібрання було саме розширення співпраці МС з Україною та Киргизстаном, який представляв президент Алмазбек Атамбаєв.

Наступне засідання Вищої євразійської економічної ради планується провести восени в Москві — вже за участю України як спостерігача.

Трактування статусу

Європейський Союз неодноразово заявляв, що Україна не може одночасно бути членом Митного союзу ЄЕП і мати зону вільної торгівлі з ЄС. Відповідно, членство в МС Брюссель називає взагалі несумісним із підписанням Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Україна заявляла про бажання працювати з Митним союзом за схемою «3+1», тобто брати участь в окремих угодах в рамках об’єднання, але не ставати його повноправним учасником. Росія називала такий підхід неприйнятним. Тепер, як видно, Москва дала «добро». Але вже розтлумачила, що власне статус спостерігача при МС Україна набуде не 31 травня, а аж на початку 2015 року.

Перший віце–прем’єр РФ Ігор Шувалов по закінченні засідання ВЄЕР в Астані заявив журналістам: Україна братиме участь у всіх форматах Євразійської економічної комісії та Вищої економічної ради, але статусу не матиме, лише отримає можливість працювати в усіх форматах ВЄЕР та Євразійської економічної комісії. Шувалов каже: оскільки в МС не передбачений статус спостерігача, такий статус може виникнути в України тільки після підписання договору про створення Євразійського економічного союзу, яке заплановане на 1 січня 2015 року.

За словами російського урядовця, якого цитує «Інтерфакс», теоретично президенти країн, що входять до МС, можуть прийняти рішення про введення статусу спостерігача в Митному союзі, однак це недоцільно.

А Прем’єр Микола Азаров напередодні саміту глав урядів СНД в Мінську, де буде підписано анонсований меморандум, уже розмріявся. В інтерв’ю телеканалу «Білорусь–1» він висловив думку, що статус спостерігача в Митному союзі дасть Україні можливість брати участь у прийнятті рішень. «Вже зараз при уряді України створено групу достатньо компетентних фахівців, яка вивчає можливість приєднання України до цілого ряду угод [МС]», — розповів Азаров.

Хоча перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко підтвердив журналістам, що меморандум 31 травня — «це абсолютно рамковий документ, який свідчить про те, що ми почнемо підготовку переговорів із Євразійською комісією про юридичні засади для нашого статусу спостерігача, не більше».

Надання Україні статусу спостерігача в структурах Митного союзу не вплине на євроінтеграційні прагнення нашої держави — таку думку висловив віце–прем’єр–міністр Юрій Бойко. «Я не думаю, що Європейська комісія буде проти того статусу, який ми сьогодні отримали», — сказав він в інтерв’ю журналістам.