Пінзеля більше не ховатимуть

23.05.2013

Схоже, після виставки у паризькому Луврі, де роботи одного з найоригінальніших і найтаємничіших скульпторів ХVIII століття Іоанна Георга Пінзеля викликали справжній фурор, їх і на Батьківщині стали цінувати значно більше. От і у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї нарешті з’явився окремий зал для експозиції цих непересічних мистецьких творів.

Умови в ньому відповідають усім вимогам щодо зберігання подібних речей, а приміщення обладнане сучасною системою освітлення та відеосистемою, які дають можливість організовувати там відеоінсталяції. Тож відтепер відвідувачі зможуть милуватися й тими витворами майстра, що зберігаються в інших музейних установах та колекціях. «Свої» ж вісім робіт Іоанна Пінзеля музейникам більше нема потреби ховати до сховищ — вони будуть відкриті для огляду постійно.

З’явився зал Пінзеля (це, до речі, стало гідним подарунком до сторіччя обласного краєзнавчого музею) завдяки місцевим меценатам, передусім благодійному фонду «Подоляни» під кураторством облдержадміністрації. Можливо, щось виділили б і з бюджету, але через затяжні політичні перипетії бюджет області досі не прийнято.