Знати і не боятися

15.05.2013
Знати і не боятися

Скринінгова діагностика допомагає виявити хворобу на ранній стадії, коли лікування найефективніше. Фото з сайта blog.medissa.ua.

Кожен уважний до свого здоров’я киянин або гість столиці має цими днями можливість безплатно пройти скринінг за допомогою сучасного методу діагностики — дерматоскопа. Як розповіла «УМ» заступник головного лікаря Шкірно–венерологічного диспансеру №2 Деснянського району Києва Наталія Лага, захід, ініційований цьогоріч Міністерством охорони здоров’я, відбудеться в цьому медичному закладі втретє. «Лікарі, які проводять діагностику ракових захворювань шкіри, мають досвід у виявленні таких недуг, — наголошує Наталія Петрівна. — Мої колеги готуються до заходу заздалегідь: здобувають спеціальну кваліфікацію на курсах у Національній медичній академії післядипломної освіти ім. П. Шупика, в Інституті дерматології і косметології під керівництвом Ольги Богомолець. Завдання ­скринінгу — виявляти рак на ранніх стадіях, коли недуга лікується одномоментно».

Торік лише у День меланоми (а сам захід тривав упродовж місяця) лікарі диспансеру оглянули 120 пацієнтів, виявивши 8 меланом і 25 випадків раку шкіри. В цілому, за результами скринінгу, 62 пацієнти отримали направлення для консультації у фахівців онкологічних відділень столиці.

Серед основних причин раку шкіри, на думку лікарів, — надмірний вплив сонячного проміння, зовнішні канцерогени — рентгенівські промені, деякі хімічні речовини. Рак шкіри найчастіше виникає на відкритих ділянках шкіри, хворіють на нього переважно ті, кому за 50. Хоча останнім часом лікарі зауважують тривожний факт: рак шкіри «молодшає». Найагресивніший вид недуги — меланома (злоякісне переродження родимки). Вона спричиняє метастази і швидко поширюється на інші частини тіла через шкіру або лімфатичну систему.

Деталі щодо скринінгової діагностики раку шкіри і меланоми можна дізнатися за телефонами: 532–89–88, 530–01–67. Адреса лікарні — бульвар Висоцького, 8.