Був замок, тепер — руїни

30.04.2013
Був замок, тепер — руїни

Таким був Червоногородський замок–палац у свої кращі часи.

Нещодавно суттєво постраждала одна з найцікавіших архітектурно–історичних пам’яток Тернопільщини — Червоногородський замок. Власне, після руйнувань, завданих Першою та Другою світовими війнами, від нього і так уже залишилися тільки дві вежі у стилі псевдоренесансу із залишками палацових стін між ними. Однак навіть у такому вигляді споруда, розташована в мальовничому урочищі біля села Нирків Заліщицького району, неподалік найвищого рівнинного водоспаду України, була унікальним туристичним об’єктом. І ось нещодавно велика частина однієї з веж (імовірно, через просідання ґрунту внаслідок його перезволоження) обвалилася.

Як повідомили «УМ» у сільській раді, на вежі вже не один рік тому було помічено досить широку поздовжню тріщину, потрібне було серйозне обстеження споруди та проведення відповідних консерваційних робіт. Однак місцева влада цим не займалася, бо ще у 2002 році залишки Червоногородського замку були передані облдержадміністрацією у власність Тернопільської єпархії Української автокефальної православної церкви. Остання ж неспроможна була займатися реконструкцією через відсутність права на земельну ділянку під об’єктом (без цього неможливо отримати відповідні дозволи), а районна рада чомусь все тягнула з наданням того права. Через ці бюрократичні перипетії врятувати вежу не вдалося. До того ж є всі підстави припускати подальше руйнування. Втім це стосується переважної більшості замків Тернопільщини, на території якої, до речі, знаходиться третина всіх замкових споруд України. Два роки тому, приміром, стався обвал стіни відносно добре збереженого замку в райцентрі Бережани, котрий наприкінці 90–х було внесено до переліку архітектурних пам’яток України, які підлягають відновленню. Причина банальна — коштів, що їх спроможні виділити на цю справу з бюджету, катастрофічно не вистачає, адже йдеться про мільйони. Сподіватися ж, що в нинішній економічній ситуації щось у цьому питанні докорінно зміниться, марно.

Років два тому в сесійній залі Тернопільської обл­ради відбулася презентація документального фільму з красномовною назвою «Замки Тернопільщини: історія, яку ми втрачаємо», створеного творчим молодіжним об’єднанням «Нівроку» завдяки підтримці Посольства Нідерландів в Україні. На перегляд були запрошені депутати обласної ради та голови райрад. Після перегляду стрічки всі погодились, що замки області перебувають у жалюгідному стані, хоча саме вони — історична візитка області, а їх збереження та відновлення відчутно сприятиме розвитку туризму, а отже, і наповненню бюджету та створенню нових робочих місць. Однак з тих пір майже нічого не змінилося. Самій Тернопільщині не під силу зарадити руйнації своїх замків, а державна допомога мізерна... n