Холодний Яр кличе

19.04.2013

У ці вихідні в холодноярських селах — Медведівці, Івківцях, Мельниках та на хуторі Буда — відбудеться вшанування борців за волю України. Звідусюди до Чигиринського району з’їдуться українці, яких кличе Холодний Яр, аби вклонитися героїзму уродженців цих країв — гетьману Богдану Хмельницькому, керівнику гайдамацького повстання 1768 року Максиму Залізняку та отаману полку гайдамаків Холодного Яру в 1920–х Василю Чучупаці.

«Гості, а їх, зазвичай, приїж­джає від тисячі до п’яти тисяч, розселяються у приватному секторі, в садибах зеленого туризму, в готелях, наметах. Цього разу чекаємо не менше», — каже «УМ» Богдан Легоняк, завідувач філіалу «Холодний Яр» Національного історико–культурного заповідника «Чигирин».

Зранку в Медведівці буде покладання квітів до пам’ятника Залізняку і мітинг. Потім розпочнуться спортивні молодіжні змагання, серед яких — теніс, крос, перетягування канату, гирьове суперництво на кубок Максима Залізняка, фінальний матч футбольного турніру імені Василя Чучупаки. Також відбудуться показові виступи та майстер–класи братства козацького бо­йового звичаю «Спас» із Києво–Могилянської академії і козацької школи бойового мистецтва «Хорс» із Нікополя, а опісля пройде козацький бій. Цього ж дня відкриється книжковий ярмарок «Гайдамацький край», звучатиме концерт української пісні й буде організовано смачний конкурс кулішу.

Трохи пізніше в цьому ж населеному пункті пройде марш козаць­ких одностроїв та вишиванок, потiм гості зможуть відвідати рідне село Залізняка — Івківці, піднятися на Семидубову гору (за легендою, там спершу було поховано Богдана Хмельницького) і в пам’ять про гетьмана там планується висадити сім дубків.

Згодом розпочнеться військово–патріотична гра «Холодний Яр». А ще заплановані конкурси вишиванок, найдовших козацького чуба та дівочої коси, катання на конях i на возах.

Уже ввечері відбудеться презентація книжки Романа Коваля «Чорний Ворон: п’ять біографій», демонстрація фільму Валерія Тетерятника про визвольну боротьбу в Холодному Яру «Вони боролись до загину» та прем’єра фільму Романа Коваля «Стеком і шаблею».

А в неділю на Чигиринщині вшановуватимуть головного отамана Василя Чучупаку, козаків та старшин полку гайдамаків Холодного Яру. О 10–й годині в селі Мельники біля пам’ятників холодноярцям та Юрію Горлісові–Горському пройде мітинг, буде покладено квіти на могилу Василя Чучупаки та на братську могилу козаків–повстанців — Петра Токовенка, Прохора Деркача, Руденка і Гаврилка «Полтавця», закатованих більшовиками.

Пізніше на хуторі Буда, де зводиться храм останнього кошового Війська Запорозького Петра Калнишевського, козаки освятять зброю і відбудеться поминальна трапеза.