Мед з кулаками

16.04.2013
Мед з кулаками

Член «оргкомiтету» Тетяни Василькiвської силою виштовхує засновника Братства бджолярiв України з прес–центру. Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.

За світовим значенням і визнанням громадськості цей міжнародний конгрес конкурує з пісенним конкурсом «Євробачення» та футбольним чемпіонатом «Євро–2012». А за масштабами підготовки і спричиненим учора резонансом його сміливо можна прирівняти і до подій значно більших масштабів. «Апімондія–2013» — ХХХХІІІ Міжнародний бджільницький конгрес «Апімондії», на який протягом вересня–жовтня 2013 року до Києва з’їдуться близько 12 тисяч гостей iз понад ста країн. Конгрес обіцяє стати найбільшим міжнародним галузевим заходом в історії України.

Утім учорашній скандал ставить під загрозу проведення заходу, до якого так довго готувалися. За 15 хвилин до початку засідання оргкомітету в конференц–залі інформаційного агентства RegioNews організатори в особі самовисуненого президента XXXXIII Міжнародного бджільницького конгресу «Апімондії» Тетяни Васильківської та її рідні запускають до зали журналістів. Щоправда, не всіх. На запитання, чому журналістів пропускають вибірково, реакція неоднозначна: родич Васильківської, чоловік під два метри зросту, грубо відштовхнув кореспондента «УМ» від напівпорожнього конференц–залу, закривши двері просто перед носом.

Не увінчалися успіхом і подальші намагання потрапити на захід із журналістським посвідченням: працівник інформаційного агентства почав виламувати руки лише за спробу доторкнутися до ручки дверей. До зали не пропускали також усiх, хто запізнився бодай на п’ять хвилин. Так, не змогли потрапити на захід більше десяти членів Братства бджолярів України, журналісти профільних видань і перекладачі. Лише через 40 хвилин до зали «дозволили» пройти одному(!) з присутніх. Та щойно віце–президент Спілки пасічників України, голова спілки пасічників Львівщини Володимир Горішник робить крок до зали, вже знайомий здоровань–родич Тетяни Васильківської так кинувся захищати прохід від небажаних гостей, що зачепив, розламавши на друзки, стiйку «рецепшена». Фінал — виклик міліції, заяви, резонанс.

Що приховували організатори «оргкомітету» «Апімондії» від засобів масової інформації, потенційних учасників з’їзду бджолярів та від запрошеного на прес–конференцію президента Міжнародної федерації бджільницьких асоціацій «Апімондія» Жиля Ратія? ­Відповідь знаходимо у поясненнях справжнього оргкомітету Конгресу та членів президії Братства бджолярів України — заслуга проведення цього конгресу в Україні є справою рук Віктора Ющенка, який є керівником Конгресу в Україні.

Виявляється, між двома громадськими бджільницькими організаціями, які роками організовують з’їзди пасічників усієї країни, був підписаний меморандум, на основі якого мав бути створений оргкомітет. «На превеликий жаль, пані Васильківська та її родинне оточення самовільно створили свій оргкомітет від нібито своєї громадської організації, яка фактично не має зареєстрованої форми. Засновником так званого оргкомітету, окрім самої Васильківської, стали також її син і невістка. Ця мадам викрала печатки і документи у Братства бджолярів України. Окрім того, Васильківська провела нелегітимний з’їзд бджолярів з підготовки «Апімондії–2013», — пояснює президент Братства бджолярів України Сергій Улас.

Якщо Васильківська і далі продовжуватиме в тому ж дусі, обурюються бджолярі, вони бойкотуватимуть Конгрес, адже оплатити розцінки, які пропонує «організатор», просто не в змозі. «Апімондія» — це міжнародний захід, спрямований на покращення розвитку бджільництва: інформування, обмін технологіями. Це громадський захід. А те керівництво, яке сьогодні очолило всі процеси, вважає «Апімондію» приватною лавочкою і шляхом до власної наживи. «Це не комерційний проект, це захід на рівні держави, який має бути направлений на підвищення іміджу України і розвиток вітчизняного бджільництва, — каже «УМ» голова Асоціації бджолярів Миколаївської області Петро Шелех. — Натомість нам виставили такі тарифи, що бджоляр для участі в Конгресі, враховуючи гуртову розцінку, має продати більше 400 кілограмів меду! За те, щоб поставити стенд від свого регіону, маємо заплатити 400 євро, за кожну баночку меду — 25 євро до 1 червня, а після — вже по 50 євро. Наші бджолярі просто не спроможні платити такі гроші! В Європі понад 40 відсотків державних дотацій іде на розвиток генетики бджільництва. У нас же ми бачимо здирництво з простого бджоляра і наживу приватної особи — пані Васильківської».

«Ми вже висунули вимоги Васильківській і державі: якщо такі ціни на відвідання п’ятиденної виставки збережуться, будемо бойкотувати захід повністю! Таке враження, що «Апімондія» проводиться не для всіх бджолярів країни, а для однієї людини, яка хоче на цьому заробити. Це проект, який має функціонувати для бджолярів. Щоб кожен міг відвідати виставку, поділитися досвідом, навчитися європейському досвіду», — додає «УМ» голова Асоціації бджолярів Донецької області Володимир Мироненко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>