Школярки під покровом Богородиці

11.04.2013

Незабаром відбудеться вже п’ятий випуск у незвичайному навчальному закладі для дівчаток, який є єдиним такого роду в Україні й розташований на території Марійського духовного центру у відомому селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільщини. Його повна офіційна назва — колегіум–інтернат «Знамення», і за формою власності це комунальний заклад Тернопільської обласної ради, куди приймають після закінчення дев’яти класів у звичайній загальноосвітній школі. Наразі там навчаються лише 35 дівчаток iз Тернопільської, Львівської, Івано–Франківської та Київської областей.

У «Знаменні» поглиблено вивчають предмети духовно–просвітницького спрямування, такі як філософія, основи християнської психології, релігієзнавство, етика подружнього життя тощо. Окрім цього, зроблено акцент на вивчення одразу трьох іноземних мов — англійської, німецької та польської. Влітку навіть організовуються спеціальні мовні табори, де з колежанками займаються викладачі з–за кордону. А ще вчителі та учениці щороку бувають у зарубіжних закладах–партнерах — школі святого Франциска в австрійському Відні та гімназії блаженного священномученика Павла Гойдича у польському Пряшеві.

Основою виховної роботи в колегіумі, за словами його керівника Анни Зварич, є «правда і любов», а за взірець для дівчат служить сама Пресвята Богородиця, що її вважають покровителькою закладу. Втім навчають колежанок і суто земних справ, зокрема, швейної. А після закінчення «Знамення» (до речі, проживання та харчування там безкоштовні) вони отримують атестат про середню освіту державного зразка.