Це «Наш Шевченко»

11.04.2013

Показати, якою зрозумілою, рідною та актуальною є для українців поезія Тараса Шевченка навіть через два століття, вирішили на черкаському телеканалі «ВІККА». Тут разом iз відомим режисером Сергієм Проскурнею започаткували телевізійний проект «Наш Шевченко». Щодня з екрана телевізора черкащани читають свої улюблені вірші з «Кобзаря».

А розпочав віршований серіал сам режисер, прочитавши в ефірі пронизливий уривок із поеми «В казематі»: «Та не однаково мені, як Україну злії люди, присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять... Ох, не однаково мені». Після нього поезії Кобзаря читали також актори Черкаського обласного драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Хто декламуватиме вірші в наступні вечори, глядач не знає, але організатори проекту зазначають, що ним може стати кожен бажаючий. За словами Сергія Проскурні, для нього особисто дуже важливо, аби тексти крупним планом у кадрі читали ще й священики, міліціонери, пекарі, кухарі, бізнесмени, школярі, пенсіонери, словом — усі.

«Наш проект можна порівняти з камінчиком, який упав у воду і від нього пішли кола. Так і тут, спочатку поезію Шевченка почали читати жителі Черкас, потім до неї долучаються ті, хто живе в районах Черкащини, а далі — вся Україна», — говорить «УМ» Сергій Проскурня. У подальших планах — записи віршів Шевченка у Києві, Львові, Одесі, Харкові. А поки що до телепроекту «Наш Шевченко» режисер долучає українських зірок, які приїздять на гастролі до Черкас. Поезію Шевченка вже читали Ірина Білик, родове коріння якої теж із черкаської землі, музиканти гуртів «Мандри», «Танок на Майдані Конго», Віктор Бронюк із гурту «ТІК».

Оригінальний телепроект планують завершити на ювілей великого Тараса — 9 березня 2014 року.