Дізнайся вчасно!

04.04.2013
Дізнайся вчасно!

Здоровий спосіб життя, вчасна діагностика і довіра до лікаря допоможуть попередити важкий діагноз. Фото з сайта health.obozrevatel.com.

З початку квітня стартував всеукраїнський соціальний проект «Діабет. Дізнайся вчасно». В його рамках упродовж двох місяців у 40 містах України можна здати аналіз на вміст глюкози в крові і відразу дізнатись результат. 125 лабораторій робитимуть такі аналізи безплатно.

«Оскільки на перших етапах хвороба протікає безсимптомно, кожен із нас має ризик непомітно захворіти. Тож кожна людина, яка піклується про своє здоров’я, повинна здавати аналіз на вміст глюкози в крові принаймні раз або двічі на рік», — говорить головний ендокринолог МОЗ України Микола Гульчій.

На жаль, люди мало інформовані про особливості і причини цієї недуги. Багато хто вважає: якщо я надмірно не споживаю солодкого, то ніколи не потраплю у ряди хворих на цукровий діабет. Насправді все залежить від того, чи виробляє підшлункова залоза інсулін і в якій кількості. Крім того, схильність до захворювання діабетом може передаватися спадково. У зоні найбільшого ризику також люди із гіпертонією та серцево–судинними захворюваннями.

Лікарі розрізняють діабет першого та другого типів. Діабет першого типу — тяжка стадія захворювання, коли організм припиняє виробляти інсулін, і для життєдіяльності людині необхідно регулярно вводити його за допомогою ін’єкцій. Діабет другого типу — той етап захворювання, на якому немає особливих симптомів хвороби, організм ще виробляє інсулін, хоча і в невеликій кількості. Однак ця форма з часом може перерости у цукровий діабет першого типу.

«Кількість хворих на цукровий діабет в Україні сягає майже 1,3 мільйона. Багато залежить від нашого харчування і способу життя. Солодкі газовані напої, відсутність режиму харчування, так званий «фаст–фуд» та цукрозамінники, що містяться у багатьох кондитерських виробах, стають нашим злісним ворогом», — наголошує президент Всеукраїнського лікарського товариства, голова громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України Олег Мусій.

Не виявлений вчасно діабет призводить до низки ускладнень: сліпоти, ниркової недостатності, ампутацій нижніх кінцівок. Серед ознак, що вказують на захворювання діабету другого типу, можуть бути спрага, часте сечовипускання, слабкість, хронічна втома, повільне загоєння ран, свербіж шкіри. Лікарі нагадують: кров на вміст цукру можна перевірити у районній поліклініці.

Вікторія ТКАЧЕНКО

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Дослідження у рамках проекту «Діабет. Дізнайся вчасно» не проводять для тих, хто вже має діагноз «цукровий діабет», а також для дітей до 3–х років. Лаборанти не дають консультацій щодо лікування, а лише інформують, чи в нормі вміст глюкози у вашому організмі. Додаткова інформація — за телефоном: 0–800–500–353 (безкоштовно зі стаціонарних номерів на території України).