Під крилами бурштинового ангела

14.03.2013

Під вечір сьогоднішнього дня в Українському домі нагороджуватимуть переможців національного конкурсу «Благодійна Україна–2012». Доброчинців визначатимуть у дванадцяти номінаціях. Хто став переможцем в одинадцяти з них, журі вже знає. А от переможець дванадцятої номінації «Народний благодійник» залишається невідомим навіть для конкурсної комісії. Адже голосування тут досі триває в онлайн–режимі. Зупинять його лише під час урочистої церемонії нагородження, відтак ім’я переможця стане відомим лише незадовго до вручення нагороди.

 

У конкурсі взяли участь 212 доброчинців. Голова оргкомітету конкурсу «Благодійна Україна» Олександр Максимчук задоволений таким результатом. Каже, що це свідчення того, що українські благодійники стають відкритішими і не соромляться говорити про свої добрі справи. Водночас пан Максимчук зауважує, що учасників могло б бути і більше, але довелося зіштовхнутися з тим, що доброчинці не завжди хочуть афішувати свою благочинну діяльність. «Ми аналізували, чому так мало бізнесменів, зокрема в регіонах, подали заявки на наш конкурс. І отримали просту відповідь, — зазначає пан Максимчук. — Я називаю це синдромом початку 90–х, коли люди кажуть: якщо ми афішуватимемо свою благодійність, до нас прийдуть і запитають: маєш гроші на благодійність, а чи все заплатив по податках? І це не є добре».

Утім Олександр Максимчук втішає, що прогрес у благочинній діяльності в Україні все ж є. «Згідно з дослідженням, проведеним одним із британських фондів щодо розвитку благодійності в світі, Україна три роки тому займала «почесне» третє місце знизу — 153–тє. В наступні два роки Україна піднялася у своєму рейтингу, хоча все одно перебуває в другій сотні, — каже Олександр Максимчук. — Але з цього рейтингу видно, що в нас покращилося волонтерство, покращилася робота неформальних, молодіжних груп, які допомагають іншим. Це і є той паросток добра, який зрештою підніме наше суспільство, коли громадяни не чекатимуть, коли щось зробить держава, а об’єднуватимуться і робитимуть конкретні речі особисто».

Сьогоднішній вечір нагородження, як зазначають організатори, розпочнеться благодійним «тихим» аукціоном, на якому будуть виставлені близько 50 лотів. Це книги, картини, прикраси, мистецькі твори. Наприклад, Катерина Ющенко виставила на доброчинний продаж свою театральну сумочку, розшиту бісером, а Віктор Ющенко надав для доброї справи ікону Ісуса Христа зі своєї колекції. Лідер гурту «Мандри» Андрій Фоменко, який є головою Наглядової ради конкурсу, виставить на аукціон улюблену гітару. «Вона десять років їздила зі мною по гастролях, була навіть за кордоном. Вона є в кількох кліпах нашого гурту, була на сцені Помаранчевої революції. Я дуже люблю цю гітару, — каже Сергій Фоменко, — і саме тому виставляю її на аукціон. Адже це все–таки річ, яка не має такого важливого значення, як наприклад, здоров’я дитини. Гроші, виручені від продажу гітари, хочу передати конкретним людям, які зараз дуже потребують допомоги на лікування».

Вручити нагороди переможцям прийдуть відомі українці: перший Президент України Леонід Кравчук, олімпійська чемпіонка Стела Захарова, співачка Анжеліка Рудницька та інші. До речі, «оскаром» для переможців стане оригінальна статуетка янгола, оздоблена бурштином. «Ми довго думали, якою має бути статуетка для нагородження переможців. І дійшли висновку, що в усіх релігіях є образ янгола, — каже пан Максимчук. — Це екуменічна річ, об’єднуюча, яка близька всім і є символом допомоги. Розробили проект і виготовили нашого «Янгола добра» партнери з асоціації «Український бурштиновий світ».

Закінчиться свято благодійників годинним «живим» концертом гурту «Мандри». До речі, потрапити на церемонію нагородження можуть всі бажаючі, попередньо замовивши квитки (відповідні телефони є на сайті Асоціації благодійників).