Ще Піфагор знав про користь капустоцвітих

06.03.2013

Давно відомо, що всі види капусти: і звичана білокачанна, цвітна, броколі, й екзотична романеску — так звані капустоцвіті — містять у собі багато корисних для людського здоров’я складових. Мінеральні солі кальцію, калію, фосфору, клітковина, фітонциди, вітаміни А, В1, Р, С і ще купа всього суперкорисного. Маючи такий потужний арсенал, будь–яка капуста перешкоджає старінню людського організму та запаленням. До речі, якщо не знаєте, цінував лікувальні властивості капусти і займався її селекцією у Давній Греції Піфагор, якого всі знають як філософа і математика. Нещодавно наполегливо рекомендували щожня їсти капустяні страви дієтологи з голландського Лейденського університету, акцентуючи на тому, що капуста здатна попередити навіть окремі види жахливого раку. Крім того, капустоцвіті — прекрасний профілактичний засіб проти захворювань дихальної та серцево–судинної системи.

Напевно, у вас не лишилося сумніву, що треба щодня готувати страви з капусти. Для цього можна використовувати як запаси свіжої чи квашеної білокачанної або пекінської, так і заморожені суцвіття цвітної, броколі чи романеску.

 

Швидко–суп

Білокачанна капуста здавна зайняла почесне місце в українських національних стравах: борщах, капусняках і варениках. Хоча сучасний ритм життя не завжди сприяє досить тривалому їх приготуванню. Тож пропонуємо рецепти, процес приготування за якими займає мінімум часу.

Рибний суп iз пекінської капусти. Для його приготування на 2–літрову каструлю потрібно по невеликій цибулині та морквині, 2 картоплини, 3–4 листки капусти, банка консервованих бичків. Кришимо цибулю і моркву. Забажанням — пасеруємо. Якщо кидаємо їх в окріп сирими, робимо це з інтервалом 2–3 хвилини. Через такий же проміжок часу додаємо кубики картоплі. (Якщо ви робите засмажку, картоплю кладiть у каструлю першою). Через 5–7 хвилин додаємо консервовані бички у томаті й покришене листя капусти. За смаком солимо, перчимо, вкидаємо лавровий листок і додаємо трохи олії, якщо потрібно. Коли закипить — можна всіх скликати до столу.

Щоб зготувати суп–пюре з цвітної капусти, потрібно: 0,5 кг мороженого основного інгредієнта, 4 картоплини, 2 склянки води або бульйону, 2 склянки молока, столова ложка вершкового масла, сіль, мелені чорний перець та мускатний горіх— за смаком. Картоплю порізати шматочками, залити водою або бульйоном і варити до готовності. Окремо відварити цвітну капусту. Потім поєднати і збити у блендері, влити молоко і розвести бульйоном до бажаної консистенції, довести ще раз до кипіння, додати масло. Суп посолити, поперчити, заправити мускатним горіхом. Подавати, притрусивши зеленню і додавши у кожну тарілку столову ложку вершків або сметани. Доречними у такому супі–пюре будуть сухарики, кружечки оливок чи маслин або підсмажені печериці.

Капуста романеску, яку можна купити у відділах мороженої продукції супермаркетів, є близьким родичем цвітної капусти і броколі. Суцвіття романеску ніжно–зеленого кольору, мають не округлу, а конусоподібну форму (на качані вони розташовані по спіралі). З приводу ракетоподібної форми романеску жартують, що такий качан випав з літаючої тарілки десь в Італії, звідки ця капуста родом. Утім справжня історія появи романеску прозаїчніша: у продажу за кордоном вона з’явилася років 10 тому, а популяризували її голландські селекціонери, які експериментували з овочем, знайомим італійським домогосподаркам ще з XVI століття. Як і будь–яка інша капуста, романеску легко засвоюється. Що важливо: при приготуванні саме цього виду не виникає характерного запаху капусти. Цю властивість можна використати, якщо хочете, щоб їли капусту діти, які, як правило, не люблять капустяного аромату.

Тож приготуємо суп iз романеску і курячим філе. Потрібно: по 150 г курятини і «космічного» овоча, по однiй картоплині, морквині, цибулині, жменя дрібних макаронних виробів, сіль, чорний мелений перець і куркума за смаком. Цю першу страву варимо як звичайний овочевий суп iз замороженими овочами. Спочатку в холодну воду кладемо маленькі кубики курячого філе. Коли закипить, знімаємо піну, через 5–7 хвилин додаємо подрібнену цибулю; через пару хвилин — соломку моркви і кубики картоплі; ще через приблизно такий же інтервал — макаронні вироби; через 2–3 хвилини — суцвіття романеску. Коли суп закипить, приправляємо його спеціями, кладемо грудочку масла — і знімаємо.

Салат–бар

Будь–який вид капусти — прекрасна основа чи додаток до салатів, багато з яких у повсякденному раціоні можуть замінити собою гарнір.

Простий і доступний салат iз пекінської капусти по–китайськи. Для його приготування потрібно взяти невеликий качан капусти, 4 зубчики часнику, одну цибулину, стручок свіжого червоного перцю (чи 0,25 чайної ложки меленого), 200 г обсушених відварених печериць, столову ложку соєвого соусу, столову ложку яблучного оцту, чайну ложку потертого свіжого імбиру, сіль, цукор за смаком і трохи олiї для заправки. Овочі дрібно нарізаємо і змішуємо з іншими інгредієнтами, заправляємо розчавленим часником, соусом, оцтом, олією і спеціями. Коли салат настоїться не менше півгодини, прекрасно доповнить смажене чи варене м’ясо або запечену картоплю.

Багато хто любить тушковану білокачанну капусту і голубці, але мало хто використовує окремо варені прямокутники цієї капусти для салатів. Отже, салат iз вареної білокачанної капусти з кальмарами. Потрібно: половину невеликого качана капусти, 1–2 трубки морожених кальмарів, півбанки консервованої кукурудзи, 2–3 солоні огірки, невелика цибулина, сіль, чорний мелений перець за смаком. Капусту ріжемо на широкі смужки і відварюємо у підсоленій воді до готовності (покип’ятити хвилин 5, не більше, щоб не переварилася). Також швидко відварюємо трубки кальмарів; коли охолонуть — нарізаємо тонкою соломкою. Цибулю ріжемо півкільцями, огірки — соломкою. Змішуємо всі інгредієнти, присмачуємо спеціями і заправляємо олією. (У салат замість кальмарів можна покласти крабові палички).

Вишуканий теплий салат iз броколі та пармезаном. Для його приготування потрібно: невеликий качанчик свіжої капусти броколі чи 300–400 г мороженої, один лимон, 10 маслин без кісточок, 50 г пармезану, сіль, чорний мелений перець, оливкова олія. Якщо капуста свіжа — відрізаємо кінець качана і зчищаємо з нього верхній шар. Нарізаємо кубиками. Суцвіття нарізаємо не дуже дрібно. Кидаємо все варитися у киплячу підсолену воду. Варимо 5–7 хвилин, не накриваючи, щоб зберегти красивий зелений колір капусти; викладаємо на друшляк, щоб стекла вода. Маслини нарізаємо кільцями. Кладемо капусту в салатник, скроплюємо соком лимона й оливковим маслом, посипаємо маслинами, приправляємо спеціями й акуратно перемішуємо. Зверху посипаємо пармезаном — і гарнір до основного блюда чи самостійний теплий салат (як кому більше подобається і дозволяє фігура) — готовий.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>