І табличкою об підлогу!

27.02.2013

Скандалом закінчилося вчорашнє спільне засідання колегії Тернопільської обласної держадміністрації та регіонального комітету економічних реформ, місцем для якого чомусь обрали приміщення економічного університету. На колегію були запрошені голови всіх районних адміністрацій, райрад Тернопільщини, начальники управлінь агропромислового розвитку РДА, відділів держземагентств та ін. Однак не встигло засідання розпочатися, як до залу, прорвавши кордони «силовиків», увірвалася група депутатів обласної ради від ВО «Свобода» на чолі з народними депутатами від цієї політичної сили Михайлом Головком та Олегом Сиротюком. Далі відбувся своєрідний мітинг, на якому виступали лише «свободівці».

Єдиною темою промов була нищівна критика голови обласної державної адміністрації Валентина Хоптяна. У далеко не делікатній формі «губернатора» звинувачували в усіх негараздах Тернопільщини. Зокрема і в тому, що вже понад два роки нормально не працює обласна рада, бо тервиборчком не вводить нових депутатів. Уже три місяці сесія взагалі не може відбутися через відсутність кворуму, тому область — єдина в Україні — залишається без бюджету.

«Саме наслідком протиправної позиції «губернатора» є загроза бюджетного, фінансового та економічного колапсу Тернопільщини, — йдеться у відозві обласної організації ВО «Свобода». — Нехтуючи інтереси громади, вибудувавши корупційні схеми, Хоптян та його поплічники прикривають масштабний грабунок області. Облрада була єдиним дієвим органом, який міг принципово та аргументовано впливати на дії «регіонівської» облдержадміністрації».

Пригадали Хоптяну й минулорічне ДТП зі смертельним наслідком за його участю, врешті–решт обізвали «хамом, пияком, боягузом і ганьбою краю», закликавши «губернатора» до привселюдної відставки. Народний депутат Олег Сиротюк навіть схопив і розбив табличку з прізвищем голови ОДА.

Слово у відповідь намагався взяти заступник голови обладміністрації Юрій Желіховський — адже сам Хоптян перед присутніми так і не з’явився. Однак це йому не вдалося. Зрештою Желіховський назвав дії «Свободи» «імітацією бурхливої політичної діяльності» та оголосив про закриття колегії.

Тим часом біля входу до університету гучно протестували «свободівські» активісти, яких не пропустили всередину охоронці вишу та міліціонери. Відбулася шарпанина; до кількох чоловік викликали «швидку».

Після всіх цих подій тернопільська «Свобода» оголосила про початок безстрокової акції протесту «Хоптяна — до відповідальності!»