«Шампанське не повинно бути теплим»

26.02.2013

На засіданні політради партії «Наша Україна», що відбулося минулої суботи — в день народження Віктора Ющенка, зареєструвалися 68 осіб із 93. Явка і кворум засвідчили, що ця політична сила дієздатна і може прийняти рішення щодо власного оздоровлення. На порядок денний були винесені питання соціально–політичної ситуації в країні та підготовки до ХІІ з’їзду «НУ», запланованого на 18 травня.

 

Основне політичне завдання на найближчий час, на яке Віктор Ющенко вказав однопартійцям, — це загальнонаціональний розвиток країни і рух по європейському курсу. Весь 2013 рік Ющенко називає «Юрієвим днем для України», тобто вирішальним періодом вибору: «Немає нічого важливішого у найближчі місяці, ніж вирішення питань: або ми завершуємо дебати щодо багатовекторності і обираємо пан’європейський курс на десятки років, вливаємось в європейську сім’ю, восени приймаємо асоційоване членство в Євросоюзі, в зоні вільної торгівлі з ЄС, легалізований візовий режим, а далі — й безвізовий режим, або повертаємось туди, де ми були ще до 1991 року».

Лідер «Нашої України» не обійшов увагою й тему останніх місяців, яка була привнесена в партію. Подякувавши однодумцям, хто мав прозору позицію стосовно рішень політради й свого членства в партії, Ющенко закликав не витрачати багато часу на формальності, які очевидні: через тиждень група Сергія Бондарчука збиратиме паралельне засідання, то який сенс зволікати з їхнім виключенням з лав партії? Перед відзначенням свого дня народження 59–річний голова порадив не баритися з прийняттям рішення, бо «шампанське не повинно бути теплим».

За спробу розколу з «Нашої України», крім Бондарчука, виключено його помічників — Андрія Ніцоя, Юрія Макуха, Петра Мандзія, Ганну Кияшко, В’ячеслава Хмеловського і Сергія Курінного. Рішення ухвалили майже одностайно, за винятком позиції двох осіб. Зокрема, свої зауваження мав голова Донецької обласної організації партії Сергій Зікєєв. Зрештою й він дав слово підтримувати організацію травневого з’їзду прибічників Ющенка. Також політрада призупинила діяльність Волинської, Закарпатської, Полтавської, Тернопільської, Чернігівської й Київської обласних організацій. І тимчасово призупинила діяльність тих організацій, які, не звітуючи, проводять партконференції, — Житомирської, Миколаївської, Кіровоградської.

«Рішення, прийняті політичною радою «Нашої України», свідчать про те, що штучно створену кризову ситуацію в партії подолано. Подолано гідно, законно, з дотриманням демократичних принципів. «Наша Україна» підтвердила свою відданість ідеалам національного відродження, демократії та європейської інтеграції України, виразником яких був і є третій Президент України, лідер партії Віктор Ющенко, — сказав у коментарі «УМ» Олексій Степановський, представник Харківської організації «НУ». Він додав, що важливим результатом подій останніх місяців є усвідомлення «нашоукраїнцями» недосконалості статуту партії, чим, хоча й безуспішно, намагалися скористатися розкольники.

«Коли люди виходять з партії після того, як Ющенко перестав бути Президентом, — це прикро. Зрозуміло, що це ті, хто приходив за посадами й комерційними інтересами. Залишилися люди, які підтримують здійснення європейського курсу, над яким працює Віктор Ющенко», — каже керівник Дніпропетровської обласної організації «НУ» Віктор Гнойовий. Він упевнений, що президентство Ющенка було найкращою п’ятирічкою часів незалежності і Віктор Андрійович ще повернеться у велику політику.