Культурний центр слід створювати самим

14.02.2013
Культурний центр слід створювати самим

Фрагменти образотворчої дитячої виставки, організованої до відкриття культурного центру.

Усе почалося, коли онучка почесного консула Південно–Африканської Республіки в Одесі Лариси Поплавської вступила до першого класу Київської гімназії №143. Тоді енергійна пані Лариса познайомилася із творчою директоркою гімназії Світланою Тросюк, яка втілює у щоденне шкільне життя справді нові стандарти освіти. Кваліфікований педколектив гімназії під її керівництвом не лише викладає дітям п’ять мов, а й налагодив стосунки із носіями цих мов: гімназисти вивчають культуру країн, їздять за кордон та листуються з однолітками з Англії, США, Франції, Італії, Польщі, Туреччини. І ось тепер у Київської гімназії №143 відкрито ще й міжнародний дитячий культурний центр Південно–Африканської Республіки в Україні.

З цієї нагоди до гімназії приїхав Над­звичайний та Повноважний посол ПАР в Україні пан Стенлі Матабата. Він щиро відреагував на бажання освітян та гімназистів знайти у своїй країні школу–побратима киянам. Посол виступив перед гостями без зайвого пафосу і, звичайно, відповів на запитання старшокласників, які звучали англійською.

Із відповідей пана Матабати склався привабливий портрет Південно–Африканської Республіки. За останнім переписом населення, у ПАР проживає 51 мільйон людей різних національностей, через що країна має іншу назву — Веселкова. Політичний устрій — конституційна демократія. Офіційна мова — англійська, але паралельно з нею громадяни розмовляють ще на дев’яти наріччях. Освітня система запозичена з часів колоніальної Британії і діє досі. У країні дуже популярний культурний туризм: надзвичайно багато музеїв, серед яких працює ексклюзивний комплекс апартеїду. ПАР славиться своїми заповідниками дикої природи, в яких водяться усі види звірів і особливо — п’ятірка великих (слони, леви, ягуари, гіпопотами, жирафи). На північному сході країни розташований найбільший з них, що за територією переважає площу Ізраїлю. Морські узбереж­жя ваблять туристів різнокольоровими пляжами. Жителі ПАР, на думку пана посла, надзвичайно скромні і гостинні. Країна має дев’ять провінцій, які фактично представляють окремі національності і, відповідно, свої традиції та кухню. Проте всіх південноафриканців об’єднує любов до барбекю. І це не випадково, тому що м’яcо тварин смачне, адже випасаються вони на волі.

Гімназисти теж достойно розповіли про українську культуру, але вже засобами мистецтва. Показали дипломату запальні українські танці, заспівали ліричних пісень, причому в концерті взяли участь ще й батьки, підтвердивши тезу директора Світлани Тросюк про тісний союз учителів–учнів–батьків. Спеціально до відкриття міжнародного дитячого культурного центру підготували тематичну образотворчу та фотовиставку. Одну з картин директор художньої галереї, що є співорганізатором конкурсу «Талановита молодь України», відібрала для експозиції, а ще дві роботи придбав пан посол.

На виставці, як і на концерті, душа раділа від фантастичного феєрверку дитячих талантів. Відчувалася потужна база, яка стоїть за представленим результатом, не дарма ж у гімназії працює 23 гуртки. Але найбільше багатство сховане у стосунках між дітьми та дорослими, не заформалізованих і живих. Саме на цих засадах і діятиме новий культурний центр, сподівається один із його організаторів, директор цього осередку Лариса Поплавська. Учні тримаються впевнено, розкуто, гідно, про таких не скажеш «ботани». Це — сучасна, розвинена молодь, з якою можна поговорити про будь–що, а не лише на «задану тему».