Вакцина, яка зВІЛьнить

08.02.2013
Вакцина, яка зВІЛьнить

Винайдення справді дієвої вакцини від ВІЛ стане проривом у світовій медицині.

У Франції почали клінічно тестувати нову терапевтичну вакцину проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). Про це офіційно повідомив професор iз Марселя Ерван Лоре. Команда Лоре протягом 15 років вивчала синтезовані в зараженому організмі білки, які порушують нормальну роботу імунної системи, повідомляє ІТАР–ТАКС. Результатом дослідження стало створення синтетичного білка Tat Oyi, здатного пригнічувати активність «нездорових» білків. Професор запевняє, що розробка його команди — цілком інноваційний продукт.

«Антитіла будуть вироблятися в дуже малій кількості, але діятимуть цілеспрямовано. Ми сподіваємося звести до мінімуму негативні реакції організму на цю вакцину», — розповідає Лоре. Оцінити побічні ефекти дозволить перший етап тестування на кількох добровольцях. Якщо воно буде успішним, коло добровольців розширять до 80 осіб. Остаточні результати дослідження вакцини команда професора Лоре планує оприлюднити в 2015 році.

Про винайдення нової вакцини від смертельного вірусу впродовж останніх років заявляли іспанські, індійські, американські, британські, російські вчені. Проте на дослідження вакцин потрібно щонайменше 4–5 років і велика кількість добровольців. Загалом зараз у світі проводять випробування 25 видів вакцин проти ВІЛ, 40% iз них — терапевтичні, тобто такі, які здатні загальмувати або відстрочити розвиток хвороби в уже зараженої людини. Зазвичай тестування проходять у три етапи: спочатку вакцину випробовують на кількох добровольцях, потім — на кількох десятках і, зрештою, на кількох сотнях піддослідних. Однак досі такі випробовування здебільшого закінчувалися на першому–другому етапі, оскільки препарати так і не довели свою ефективність. Тож винайдення справді дієвої вакцини від ВІЛ, безперечно, стане проривом у світовій медицині і порятунком для багатьох людей.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

10 лютого у київських супермаркетах «Ашан» усі бажаючі зможуть зробити тести на ВІЛ/СНІД. Ця акція відбудеться в рамках заходів щодо профілактики цього захворювання, які напередодні Дня закоханих пройдуть у різних країнах світу. Для тесту знадобиться лише крапля крові з пальця. Результати експрес–аналізу будуть відомі вже за 15 хвилин.

За офіційною статистикою, щодня в Україні реєструють 48 нових випадків зараження вірусом імунодефіциту. Але медики наголошують, що вчасно виявлена хвороба і розпочата терапія можуть зупинити вірус, і людина має всі шанси прожити стільки ж, скільки жила б без ВІЛ.